Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 117045 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.

Deze bedrijven maken de weblog mede mogelijk.
10reacties

Manders: houdt zijn hart vast

Laatst las ik in het ED dat een collega raadslid ‘zijn hart vasthoudt’ als de VVD in Helmond de grootste zou worden. Ik moest direct denken aan het door de katholieken gecontroleerde Brabant van mijn vader. Op zondag werd hem in de kerk verteld dat hij op de KVP moesten stemmen, want de pastoor maakte zich ernstige zorgen als de ‘roden’ het in ons land voor het zeggen zouden krijgen.Lees verder »

5reacties

Tram-brug-weg

Helmond beschikt niet alleen over bijzondere en unieke inwoners maar ook over bijzondere en een aantal unieke straatnamen. Heel bijzonder is dat natuurlijk niet allemaal. Zoals in veel plaatsen zijn straten vernoemd naar lokale grootheden die zo hun soms unieke stempel op de straatnaamgeving hebben gedrukt. Dan zijn er natuurlijk nog de naamgevingen ontleend aan oude topografische namen zoals in Helmond het Bijsterveld of de Heistraat. Maar bij nadere bestudering blijken die namen toch vaak wat meer algemeen voor te komen. Zo kennen in de naaste omgeving Veldhoven, Eindhoven en Waalre ook een Heistraat. Dus, afgezien van straten vernoemd naar plaatselijke personen inclusief bijvoorbeeld hun specifieke belang of status zoals de Wethouder van Wellaan en de Jonkheer Karel Frederik Wesselman van Helmondlaan, heeft onze stad toch weinig echt unieke straten, qua naam dan.Lees verder »

44reacties

Antoinette Maas stopt als wethouder

Wethouder Antoinette Maas stopt op 6 juli als wethouder namens GroenLinks in Helmond. Gedurende 3 jaar heeft ze zich ingezet voor de stad. Het wethouderschap (in coronatijd) drukte afgelopen jaar echter zwaar op haar gezinsleven. Antoinette: “De disbalans tussen werk en privé werd steeds groter. Dit komt uiteindelijk niemand ten goede. Met deze keuze maak ik meer ruimte voor mijn gezin en neem met pijn in mijn hart bestuurlijk afstand van onze mooie stad.”Lees verder »

37reacties

Peijs: rem op fastfoodketens

52% van de volwassen Helmonders en 20% van de jongeren geeft aan te kampen met overgewicht en 31% van de Helmonders tussen 19 en 65 jaar met langdurige ziekte of aandoening (bron: allecijfers.nl/gemeente/helmond/#gezondheid). Buiten dat deze mensen allerlei belemmeringen in hun dagelijks leven ervaren, drukken de kosten voor hun behandeling zwaar op de Nederlandse én Helmondse zorgkosten. En de coronacrisis heeft nog maar eens laten zien hoe extra kwetsbaar de gezondheid is van mensen met overgewicht.Lees verder »

3reacties

Verlijsdonk: clubliefde verloochent zich niet

Mario Verlijsdonk geboren in 1958 begon zijn voetballoopbaan bij RKZSV uit Zeilberg, vanaf 1978 bekend als ZSV. Op een gegeven moment stonden Mario en 4 van zijn broers in het 1ste elftal. De 5 gebroeders behaalden in het seizoen 1976-1977 het kampioenschap na een beslissingswedstrijd tegen SV Someren. Hij is nog steeds als technisch adviseur aan ZSV verbonden en is er na zijn ontslag bij Helmond Sport vaker op het sportpark te zien. Lees verder »

7reacties

Integrale actieweek in de Binnenstad

Gedurende de afgelopen week waren er in de Binnenstad diverse controles van de politie en de gemeente. Daarbij schreef de politie bekeuringen uit voor tientallen verkeersovertredingen waaronder bellen achter het stuur, fout parkeren, rijden zonder rijbewijs en diverse snelheidsovertredingen. Van 1 persoon die zonder rijbewijs reed, is zijn scooter in beslag genomen. Ook zij er 3 personen aangehouden omdat zij nog een boete hadden openstaan. Verder is er een persoon beboet voor dronken rijden.Lees verder »

30reacties

De Vries: Meer maatwerk is noodzaak

Afgelopen zondag zond Nieuwsuur een reportage uit over de Participatiewet. Via deze wet worden onder andere bijstandsuitkeringen verstrekt. In de reportage kwamen een Helmondse mevrouw en haar zoon aan het woord. Nu de zoon 21 jaar is geworden wordt zijn moeder gekort op haar bijstandsuitkering. Dit wordt de kostendelersnorm genoemd. De gedachte is dat je minder kosten maakt als je een woning deelt. Kinderen van 21 jaar worden geacht mee te betalen aan de huishouding. Op zich is dat een redenering die ik kan volgen. Maar wat als zo’n kind niet in staat is om genoeg te verdienen?Lees verder »

26reacties

Van den Bogaard: Aandacht voor cultuur

De culturele sector is hard getroffen door de coronacrisis, ook in Helmond. De cultuursector behoort tot de zwaarst getroffen bedrijfstakken als gevolg van de coronacrisis. Als gemeenteraad hebben we het College van B&W opgeroepen de cultuursector niet te laten vallen. Specifiek voor cultuur is via de Crisis- en Herstelnota een bedrag van in totaal € 2,3 miljoen vrijgemaakt als ‘Cultuurimpuls’. Hiervan is twee miljoen bedoeld voor een fysieke impuls voor het toekomstbestendig maken van de culturele basis. Drie ton wordt ingezet als extra impuls voor het vergroten van de levendigheid in het centrum in 2021 en 2022. Daarnaast heeft de gemeente Helmond een aanvullend steunpakket voor de cultuursector ingesteld per 1 april jongstleden.Lees verder »

5reacties

Zorgen voor elkaar

Vadertje Drees (1886 – 1988) legde het fundament van onze moderne verzorgingsstaat. Hij had het vermogen ‘de dingen tot hun kern te herleiden’ en hij streed tegen het sociale onrecht dat hij tegenkwam. Willem Drees senior zorgde voor ons en legde basis van sociale rechtvaardigheid die we nog steeds terugvinden in voorzieningen zoals de Werkeloosheidswet en de AOW.Lees verder »

1reactie

Luuk van Stiphout: passie voor Zuid-Afrika

Aanvoerder Luuk van Stiphout neemt na 10 seizoenen afscheid van SV Brandevoort. De voorhoedespeler heeft zijn jeugd doorgebracht in De Rijpelberg en begon reeds op zijn 6de met voetbal bij Rood Wit ’62. Hij is inmiddels 29 jaar. Na enkele omzwervingen kwam hij in 2011 terecht bij SV Brandevoort. Spits Fais Haddou en rechtsbuiten Jarreau Langermans, met wie hij regelmatig optrok, vroegen of hij zin had om er te komen voetballen.Lees verder »

4reacties

Bestrijding eikenprocessierupsen dit jaar

De gemeente bestrijdt al jaren de overlast die door eikenprocessierupsen wordt veroorzaakt. Begin van het voorjaar doen ze dit door eikenbomen op verschillende locaties preventief in te spuiten. Dit gebeurt met een biologisch bestrijdingsmiddel, dat alleen schadelijk is voor de rupsen. Maar ook met andere maatregelen wordt de eikenprocessierups bestreden. Denk aan het ophangen van vlinderfilterkasten en (later deze maand) de start van de repressieve bestrijding van deze rups. Op basis van meldingen worden de nesten dan geplukt of weggezogen.Lees verder »

12reacties

Woning en schuur in brand in de Rijpelberg

De brandweer heeft vanochtend een brand in een woning en een schuurtje geblust aan de Peelhof in de Rijpelberg. De schuur is volledig verwoest door de brand. De brand ontstond in het bijgebouw en sloeg over naar de woning. 
De om 05.53 uur gealarmeerde brandweer was met 2 blusvoertuigen en een hoogwerker ter plaatse en heeft de brand inmiddels onder controle. De oorzaak van de brand is nog onbekend. De politie gaat samen met het Team Brandonderzoek van de brandweer nader onderzoek verrichten. Het is al de derde brand in deze wijk in 8 dagen, zie de 2 branden vorige week vrijdag.
Harrie Fotografie maakte de bijgaande foto’s.Lees verder »

15reacties

Gestolen auto in het kanaal na woningoverval

Rond 05.15 uur was er een woningoverval in Mierlo-Hout. Een bewoner van de Eikenwal trof enkele mannen in zijn woning aan. Zij bedreigden hem en hij moest zijn autosleutels afstaan. Zijn auto werd kort na de overval in het nabijgelegen Eindhovensch Kanaal aangetroffen.
De overvallers zaten niet meer in de auto en zijn vermoedelijk lopend gevlucht. Heb je iets gezien of gehoord? Dan vraagt de politie hen te bellen op 0900-8844 of anoniem op 0800-7000.
Harrie Fotografie maakte de bijgaande foto’s.Lees verder »

2reacties

Politie onderzoekt beschieting van man

Een man is vanavond vermoedelijk beschoten bij een woning aan de Dr. Klompélaan in Mierlo-Hout. Voor zover bekend zijn er geen gewonden gevallen.
De politie kreeg meldingen binnen over een schietpartij in de straat. Een man belde 112 nadat hij naar eigen zeggen rond 21.30 uur beschoten werd. Meerdere mensen hebben een aantal schoten gehoord en zagen een auto met hoge snelheid wegrijden.Lees verder »

53reacties

Meulenbroek: wat doen we met draagvlak?

Het is een raar woord: draagvlak. Het betekent dat mensen achter een idee staan. Maar in de Helmondse gemeenteraad gebruiken we het vaak. Soms lijkt het wel het enige waar het over gaat. Is er met de inwoners gesproken? Zijn ze wel geïnformeerd? Hebben ze mogen meedenken over de plannen? Daarom vraag ik me wel eens af: besteden we wel voldoende tijd aan de problemen die we willen oplossen? Moet ik als raadslid niet meer bij de feiten blijven en meer de rug recht en het hoofd koel houden?Lees verder »

4reacties

Brand verwoest bouwkeet in Brandevoort

Rond 02.50 uur vannacht werd de brandweer gealarmeerd voor een brand aan de Neervoortsedreef in de Brandevoort. Bij aankomst bleek het te gaan om een bouwkeet op een bouwterrein en sloegen de vlammen al uit het gebouwtje. De brandweer had moeite om bij de brand te komen vanwege hekken om en rolluiken aan het pand. De brandweer van Helmond en Nuenen en een watertransport uit Lieshout waren ter plaatse om de brand te blussen. Wat de oorzaak van de brand is geweest is nog niet bekend, de politie doet daar onderzoek naar. Er was niemand aanwezig bij de keet. De bouwkeet en de spullen erin zijn door de brand verloren gegaan.
Harrie Fotografie maakte de 8 bijgaande foto’s.Lees verder »