12reacties

Helmond is van het PFAS-slot af

Als 1 van de eerste gemeenten in Nederland heeft Helmond lokale regels opgesteld voor PFAS-houdende grond. De nieuwe regels zorgen ervoor dat PFAS-houdende grond in veel gevallen binnen Helmond wél op een milieu hygiënische verantwoorde manier kan worden verwerkt. Daarmee worden de belemmeringen op het verplaatsen van PFAS-houdende grond grotendeels opgeheven en kunnen projecten doorgang vinden. Dat meldde de gemeente zojuist.

PFAS (poly- en perfluoralkylstoffen) is een groep van zo’n 6000 chemische stoffen die grootschalig gebruikt wordt bij de productie van verschillende producten, waaronder waterbestendige kleding en antiaanbakpannen. Op veel plekken zijn de stoffen door onder meer de uitstoot van fabrieken en incidenten in de bodem terechtgekomen, waar ze niet kunnen worden afgebroken. Momenteel is nog onduidelijk hoe schadelijk PFAS precies is.
Afgelopen zomer heeft het Rijk een zeer strenge norm vastgesteld voor PFAS-houdende grond: bij een concentratie van 0,1 microgram per kilo droge stof mag grond al niet meer toegepast worden. In de praktijk is dit onwerkbaar omdat vrijwel overal in Nederland méér PFAS in de grond zit. Dit heeft grote gevolgen voor bijvoorbeeld bouw- en baggerprojecten en voor hoveniers. Projecten vallen stil omdat overtollige grond niet afgevoerd kan worden.
Wethouder Antoinette Maas (Milieu): “De staatssecretaris van I&M roept gemeenten op om zo snel mogelijk met lokaal beleid te komen. Dat doen wij nu. Eenvoudig gezegd komt het erop neer dat grond uit Helmond overal in Helmond hergebruikt mag worden omdat de bodemkwaliteit op schaal van de gemeente daardoor niet wijzigt. Voor grond van buiten Helmond zijn we strenger: die mag alleen worden toegepast als die dezelfde of een lagere concentratie PFAS bevat dan gemiddeld in Helmond. Op die manier voorkomen we dat de bodem in Helmond viezer wordt.”
De gemeente heeft deze regels kunnen vaststellen omdat de achtergrondwaarden voor PFAS in onze stad reeds door eigen onderzoek bekend zijn. Daar zijn de nu vastgestelde normen op gebaseerd. Wethouder Maas: “Ik ben heel blij dat we nu op een verantwoorde wijze grondverzet bij projecten in onze gemeente mogelijk maken. De onduidelijkheid over de normen en het bodemonderzoek lagen als een molensteen om de nek van veel ondernemers en inwoners. Ik hoop dat veel gemeenten snel ons voorbeeld zullen volgen.”