25reacties

Helmond toont karakter

De gemeente Helmond gaat het boerkaverbod handhaven! Weliswaar met zachte hand; er worden geen boetes uitgedeeld, maar het signaal is duidelijk: In gebouwen van de gemeente wordt het verbod vermeld en medewerkers vragen bezoekers hun gezicht te tonen wanneer dat deels bedekt is door een boerka, nikab, bivakmuts of integraalhelm. Bij weigering dienen mensen het gebouw te verlaten. Helmond volgt hiermee de nationale wetgeving zoals het ook hoort!

Na jaren van politiek geharrewar op nationaal niveau is de Wet ‘Gedeeltelijk verbod gezichtsbedekkende bekleding’ op 1 augustus inwerking getreden. Verstopte gezichten zijn in het openbaar vervoer, het onderwijs, de zorg en in overheidsgebouwen vanaf deze datum niet meer toegestaan. Op straat geldt het verbod niet; daar kan de politie wel vragen het gezicht te tonen als dat nodig is voor identificatie.

De Wet ‘Gedeeltelijk verbod…’ is bedacht omdat wij in onze open samenleving op een open manier met elkaar willen communiceren. We willen elkaar kunnen aankijken en herkennen. Dat laatste is een tweede, belangrijk argument, dat de nieuwe Wet rechtvaardigt. Het heeft immers alles te maken met veiligheid en bescherming tegen bijvoorbeeld criminaliteit.

Anders dan een stad zoals Amsterdam die het verbod niet gaat handhaven, geeft Helmond een duidelijk signaal af: De wet is de wet en die geldt voor iedereen die in Nederland verblijft! Ik vind dat een goede zaak! Het kan toch niet zo zijn dat een lokale overheid een dikke vinger richting Den Haag opsteekt zoals onze hoofdstad doet! Burgemeester Halsema rechtvaardigt haar beleid met de woorden: “Ik vind dit zó niet bij onze stad passen” en “We hebben wel belangrijkere zaken te doen”. Nou ja, als elke burgemeester zo over onze wetgeving denkt, waar blijven we dan? Waar trekken we dan, ook bij andere wetten, de grens? Mogen we dan voortaan massaal door het rood rijden, in het wildplassen, dronken over straat lallen of boodschappen doen zonder te betalen?

Overigens denk ik dat de consequenties van het Helmondse beleid niet echt ingrijpend zijn. Ik kom slechts zelden mensen tegen die hun gezicht helemaal hebben bedekt. En waar dat per vergissing wel zou kunnen gebeuren zoals bij tankstations, gelden al jaren strikte regels. Elke motor- of bromfietsrijder moet zijn integraalhelm afzetten. Gebeurt dat niet, dan krijgt de chauffeur geen brandstof. Zo simpel kan het zijn en iedereen heeft dat geaccepteerd.

Waar ik wel afstand van neem is de term ‘boerkaverbod’. De benaming is niet correct, dekt slechts een deel van de lading en leidt tot discussies over discriminatie, vrijheid van godsdienst en integriteitsschending. Onderwerpen opgevoerd door mensen die een speciale behandeling claimen. Professor Paul Cliteur noemt dit ‘Identiteitspolitiek’ en publiceerde over dit onderwerp een interessant artikel.

Het gemeentebestuur van Helmond heeft gemeend de discussie niet aan te gaan en gewoon de wet te volgen. Daarmee is karakter getoond want alle Helmonders zijn immers gelijk en voor allen geldt dezelfde wet!

Hanneke Hegeman