Buiten is het 23 graden binnen zit:

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 112.580 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.

Deze bedrijven maken de weblog mede mogelijk.

6reacties

Tijdens de afgelopen raadsvergadering stemde een meerderheid van de Helmondse gemeenteraad in met het voorstel om op de Varenschut (aan de rand van de wijk Brouwhuis) een opvang te realiseren voor dertig personen met meervoudige complexe problematiek. Hoewel de Helmondse VVD de noodzaak voor de Time-out- & Verblijfsvoorziening onderschrijft zijn we wel van mening dat het participatietraject niet zo zorgvuldig is doorlopen.

In het participatietraject van de Time-out- & Verblijfsvoorziening werden onder andere twee informatiebijeenkomsten georganiseerd voor omwonenden en belanghebbenden. Vervolgens werd er door de gemeente na afloop van beide informatiebijeenkomsten een verslag gedeeld met de omwonenden en belanghebbenden met daarin een reflectie van de bijeenkomst. Hierbij was geen mogelijkheid voor omwonenden en belanghebbenden om correcties, aanvullingen of reacties op de verslagen te geven. Dan is er in mijn ogen sprake van communicatie en geen participatie.

Overigens wil ik complimenten geven aan de omwonenden en belanghebbenden die zelf de moeite hebben genomen om tussen de tweede informatiebijeenkomst en de raadsvergadering gezamenlijk een eigen verslag te sturen aan de gemeenteraad. Dit heeft er in mijn ogen voor gezorgd dat er een betere afspiegeling kwam van de tweede informatiebijeenkomst. Echter was het toezenden van een eigen verslag van omwonenden en belanghebbenden voor ons wel de bevestiging dat het participatietraject niet zo zorgvuldig is doorlopen.

Na afloop van de eerste informatiebijeenkomst hadden veel omwonenden en belanghebbenden het gevoel alsof hun mening er niet toe deed. Men had het gevoel dat ze alleen maar aanwezig waren om geïnformeerd te worden. Dit is een voorbeeld van dat communicatie zelfs een belemmering kan vormen voor participatie. Als de communicatie onduidelijk is of als mensen het gevoel hebben dat hun mening er niet toe doet, kan dit leiden tot nog meer onvrede, in plaats van het wegnemen van zoveel mogelijk zorgen.

Tot slot, communicatie is een belangrijk onderdeel van participatie, maar het is niet hetzelfde als participatie. Communicatie is gericht op informatieoverdracht, terwijl participatie is gericht op het bereiken van een ‘gezamenlijk doel’. Door hier bewust van te zijn, kunnen we ervoor zorgen dat communicatie niet alleen informatief is, maar ook bijdraagt aan actieve betrokkenheid van mensen bij activiteiten en besluitvormingsprocessen. Het gezamenlijk doel van dit participatietraject was om zoveel mogelijk zorgen weg te nemen bij omwonenden en belanghebbenden. Het wegnemen van voldoende zorgen is in onze ogen niet gelukt. Vandaar daar ook dat de Helmondse VVD besloot om tegen te stemmen.

Rick Koolen
Raadslid  VVD Helmond

6 reacties:

Hoi Rick,

Het is weer een en al droefenis hoe dit weer wordt doorgedrukt, typisch weer iets van de gemeente, net als sportpark Espendonk, hier werden ook steeds plannetjes gewijzigd, en in het geheim dealtjes gesloten en voor de vorm was er een bijeenkomst voor de buurt, een aanfluiting.
Het zal met deze opvang niet anders gaan, ik heb er niets op tegen MITS deze erg zware gevallen 24/7 op het terrein moeten blijven, dus een gesloten opvang, deze zware gevallen laat je niet in de wijk en sportparken los waar kinderen zijn en op de fiets of lopend aankomen, ook wordt er bij sportparken op de parkeerplaats veel in drugs gehandeld dat is geen geheim, dat is leuk voor de zware drugsgebruikers die in de opvang zitten.
Ik voorzie grote problemen, maar dat zal de gemeente een rotzorg zijn.

Beantwoorden

Ook Helder Helmond beweerde dat de communicatie eenzijdig was en dat de participatie ontbrak. Zo ook de participatie richting raad was beperkt: na aandringen werden de andere mogelijke plekken genoemd en niet eerder. Binnenskamers is de beste plek gekozen. Ambitieakkoord? Pfff!
@Twanneman, de geïrriteerde wethouder moest toegeven dat deze locatie net als een hotel of duiventil is. Hoe kun je dan de veiligheid garanderen?
Dus Helder Helmond heeft tegen gestemd.

Dus Rick, een waar verhaal.

Beantwoorden
Louis van de Werff

Zet ze in de boscotondo is plek zat , het zal de gemeente een worst wezen als ze heerlijk in de pluche zitten in het nieuwe huis van Helmond 😡

Beantwoorden

@Twanneman op maandag 1 mei 2023 om 12:50:

Het is echt jammer. De omwonenden en belanghebbenden die ik heb gesproken waren echt heel erg bereid om mee te denken met de situatie. Hopelijk gaat de klankbordgroep die gevormd zal worden nog iets van participatie opleveren, maar de locatie staat vast.

Beantwoorden
Rick Koolen (Raadslid VVD)

@Louis van de Werff op maandag 1 mei 2023 om 18:36:

Helemaal mee eens

Beantwoorden
Rick Koolen (Raadslid VVD)

Helemaal mee eens. Ook in de wijk Rijpelberg hebben wij hetzelfde gevoel.
Er wordt geluisterd maar we worden niet gehoord.

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *