24reacties

Manders: Druk tegen drugs

Drugs ruïneert personen, gezinnen, wijken en op den duur zelfs hele samenlevingen. Als een bekende trainer voetbal mocht vergelijken met oorlog, dan mag men dat zeker ook in relatie tot de Helmondse en landelijke aanpak van het drugsprobleem.
De gemeente maakte net voor de zomervakantie een aanvalsplan Binnenstad-Oost (pdf) bekend. Een goed plan richt zich altijd op meer dan een plek, straat of wijk. De aanpak ziet er op papier goed uit en heeft drie pijlers te weten de ondermijning en drugsproblematiek, problematische jeugd- en jongeren, en de leefbaarheid van onze wijken.

Maar als ik de vergelijking uit de eerste alinea mag doortrekken, zal iedereen begrijpen dat ons Helmondse plan slechts een van de vele noodzakelijke strijdplannen is. We zouden bij de aanpak van drugscriminaliteit daarom ook beter kunnen spreken van een totale oorlog, ware het niet dat dit begrip ongewenste gedachten oproept. Wat ik daarmee wil zeggen is dat zo’n plan alleen zal slagen als ook de landelijke overheid met een masterplan gaat komen.
Het waarborgen van de veiligheid van de burgers is immers een van de kerntaken van onze overheid. Hoewel in het regeerakkoord hierover afspraken zijn gemaakt is dit slechts een druppel op een gloeiende plaat geweest. Elk landelijk masterplan begint dus met veel meer investeren in politie en rechtspraak. Meer blauw op straat, meer misdaadspecialisten op internet en een snellere berechting van de daders. In gewone mensentaal noemen we dit laatste ‘lik op stuk beleid’.

Maar ook de landelijke wetgeving kan aangepast worden. Zou er een apart gevangenisregime voor drugscriminelen moeten komen (want die gaan in de gevangenis gewoon door met hun activiteiten)? Zouden we ouders financieel kunnen prikkelen wanneer zij niet meewerken om het normoverschrijdend gedrag van hun kind tegen te gaan?
We zijn al een generatie kwijtgeraakt die voor de verleidingen van het grote misdaadgeld bezweken is en niet meer bereid is om een baan met een normaal salaris te accepteren. Wat is daarvan de oorzaak? Het antwoord is simpel: geld. Dus een van de belangrijkste zaken die aangepakt moet worden is het wegnemen van het verdienmodel. Hierbij zou je kunnen denken aan een verbeterde ‘plukze-wetgeving’.

En ‘last but not least’ is er een extra financiering voor landelijke preventieprogramma’s. nodig. Maar voordat er geld wordt geïnvesteerd zal men eerst moeten onderzoeken wat wel en wat niet werkt. In ieder geval moeten we jongeren stimuleren hun opleiding af te maken en niet voor het snelle geld te kiezen. Een baangarantie voor afgestudeerde mbo-studenten zou daarbij kunnen helpen.

Theo Manders
Raadslid VVD