Buiten is het 16 graden binnen zit:

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 114.681 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.

Deze bedrijven maken de weblog mede mogelijk.

27reacties

Terugkomende op mijn artikel ‘Andere route zomerkermis 2014’ gepost in juli 2013 op De weblog van Helmond. Helaas is na het schrijven van dat artikel de kwaliteit van Helmond kermis met reuzestappen afgekalfd. Uiteraard gooide ook de jaren van corona de klad in het jaarlijkse evenement.
Maar even terugkomend op feitelijkheden van de afgelopen jaren. Zo zagen we allemaal dat voor de coronaperiode de kermis door was getrokken richting Speelhuisplein en zelfs een keer tot aan de brug van het Havenplein. Dit jaar is de kermis (zomer 2023) zelfs geminimaliseerd tot enkel de Markt en het Ameideplein.

Constatering:
Wat we dit jaar 2023 constateerden is dat de kermis zo enorm is gekrompen dat het evenement al jaren niet meer hét grote spektakel van Brabant is (in het verleden Helmond kermisstad). Met de zomerkermis 2023 heeft Gemeente Helmond voor mij de ultieme hoofdprijs in de wacht gesleept; ‘De zondebok kermis award van Brabant’! Deze prijs is virtueel in de wacht gesleept na een groot aantal klachten (en persoonlijke constateringen) n.a.v. het verval van genoemd volksevenement. Dit gegeven is geen sneer richting Gemeente Helmond maar wel een wake up call hoe het vele malen beter moet en kan.

Terrassen problematiek:
Het probleem deed zich afgelopen voorjaarskermis voor, waardoor kermisattracties op de Markt vóór de terrassen van de horeca werden geplaatst, wat uiteindelijk een blunder van indelen betrof, notabene door de zogenaamde kenners. Dit probleem was overigens met de zomerkermis getackeld en dus hersteld. Of de betreffende ambtenaar dan wel of geen kennis van zaken heeft laat ik bij deze in het midden. Om een grote aantrekkelijke kermis neer te kunnen zetten moet men als kermisorganisator een kermishart hebben en er ook een compleet plaatje van maken. Het evenement moet als een puzzel in elkaar passen. Het uiterste uit de kan halen met alles erop en eraan, dan pas komt Helmond kermisstad terug op de kaart.

Nieuwe opstelling:
De parkeerchaos op het Ameideplein komt in de nabije toekomst te vervallen, dit plein wordt volgens recente plannen ingericht als park (Algemeen Dagblad 06-04-23). De nieuwe opstelling loopt als volgt; Markt, Noord Koninginnewal, Havenplein, gedeelte Kanaaldijk tot aan de brug bij Boscotondo, de Zuid-Willemsvaart over, richting Kasteelpark. Betreffende wegafsluitingen Kanaaldijk mag dit geen belemmering zijn om de nieuwe route uit te voeren. De afslag Heeklaan richting Kasteelherenlaan en Boerhavenlaan is een uitstekende omleidingsroute gedurende de kermisperiode.

Onderbouwing nieuwe route:
De Markt moet betrokken blijven in het geheel. De gemeente is met de zomerkermis de horeca tegemoet gekomen door vanaf Cotton club richting Ameideplein geen attracties te plaatsen voor de terrassen. Op de kop van de Markt ter hoogte van de ingang van de Elzaspassage worden de grote attracties gesitueerd (publiekstrekkers). Mede door een ruimere doorloop is er tevens een betere doorstroom van bezoekers en kunnen bij calamiteiten hulpdiensten sneller ter plekke zijn. Het Ameideplein komt in deze te vervallen i.v.m. herinrichting in de nabije toekomst.
Vervolgens Noord Koninginnewal volledig benutten met op het Speelhuisplein publiekstrekkers (grote attracties plaatsen). De Elzasparkeergarage sluiten tijdens de kermis. Als vervanging van deze garage zou een in te richten transferium bij de EHAD-hallen aan het station (nu nog geen bebouwing) gratis vervoer kunnen aanbieden richting kermis. Zo gaan we verder richting Havenplein, hier is ruimte voor een publiekstrekker en aanvullende attracties.
Vervolgen we de route naar Havenbrug richting Kanaaldijk, hier kunnen smalle hoge en kleinere attracties worden geplaatst. We vervolgen de route richting de brug bij Boscotondo en steken over richting Kasteelpark. Hier kunnen op de pleintjes en rondom het kasteel een aantal grotere publiekstrekkers worden geplaatst. In de kasteeltuin kunnen externe horecagelegenheden hun zaken opzetten om de bezoekers van de nodige consumpties te voorzien, met als aanvulling livemuziek op podia. Mogelijk kan Geert Blenckers een rol gaan spelen in ideeën e.d.

Kermispleinen:
Heel veel steden werken met verschillende kermispleinen: Weert, Uden, Tilburg etc. In Helmond zal deze nieuwe opstelling hoge ogen gaan gooien, ook de horeca op het Havenplein krijgt een enorme boost. Tevens is de kasteeltuin een unieke en sfeervolle locatie om dit evenement uitbreiding te geven en in te betrekken, zie de plattegrond links.

Kortom en hierbij opper ik het voorstel richting Gemeente Helmond, om een grote mega voorjaarskermis te houden. Helmond heeft zowat de 1e kermis van het kermisseizoen dus dit gegeven zal gegarandeerd extra bezoekers gaan trekken, mede omdat er in deze kermisperiode 15 tot en met 24 maart 2024 geen vakanties vallen. Daarnaast nog een aanvullende tip; haal meer *exclusieve attracties naar Helmond, dat komt de kwaliteit van Helmond kermis ten goede. De zomerkermis kan in het nieuwe scenario geschrapt worden.
*Publiekstrekkers exclusieve zaken:

Tot slot:
Een ding is een feit, het verval van Helmond kermis moet een halt worden toegeroepen en positief worden opgepakt door mensen (eventueel extern) met een kermishart, en te groeien tot een evenement dat Helmond waardig is.
Een grandioos Helmonds evenement, waar Helmondse burgers en Gemeente Helmond trots op kunnen en mogen zijn!

Adrie Bijsterveld

27 reacties:

Is er nog behoefte aan een kermis?

Beantwoorden

@Roland op vrijdag 25 augustus 2023 om 15:18:

Als deze niet te duur is en voldoende vernieuwing in alle opzichten, zeker wel.

Beantwoorden

Ik heb wel eens gehoord van exploitanten dat er woekerprijzen gevraagd worden voor de toplokaties. Sommige ondernemers staan in twee weken de eerste tien dagen hun stageld terug te verdienen.
Heb saar geen zicht op, maar alsgemeente Helmond vind ik dat je keuze kan maken om ‘t allemaal goedkoper te doen, zodat de kaartjes ook omlaag kunnen.

Beantwoorden

Je schrijft “De nieuwe opstelling loopt als volgt; Markt, Noord Koninginnewal, Havenplein, gedeelte Kanaaldijk tot aan de brug bij Boscotondo, de Zuid-Willemsvaart over, richting Kasteelpark.”
Waar je Noord Koninginnewal schrijft bedoel je natuurlijk Watermolenwal.

Mooi rondje, ik verwacht veel verzet van omwonenden, ze willen wel alle lusten van het wonen in het centrum maar niet de kadten.

Beantwoorden

Verzet van de omwonenden… een van de spijkers in de kist voor de stiphoutse wielerronde… als je in t centrum wilt wonen kun je dit soort activiteiten voor je deur verwachten…

Beantwoorden

pleur toch op met je kermis daar is toch niks meer aan totaal geen warme romantiek gevoel zoals vroeger alleen maar herrie en trubbel atractie’s en veel te duur weg ermee

Beantwoorden

Ik bewonder jouw enthousiasme en inzet voor de Helmondse kermis.
Hoe meer “reuring” in Helmond – Centrum hoe beter! Toch?

Maar jouw opmerking over de “parkeerchaos” (?) op het Ameideplein begrijp ik niet goed. En de plannen om het Ameideplein te veranderen in een park zijn – het woord zegt het al – niet meer meer dan plannen.
En het sluiten van de Elzasparkeergarage vermindert de schaarse en broodnodige parkeerruimte voor Helmondse automobilisten en ook voor automobilisten van buiten. En een Transferium waar dan ook in Helmond is helemaal toekomstmuziek.

Dit heeft natuurlijk alles te maken met de plannetjes van wethouder Arno Bonte en zijn visie op mobiliteit waar de gemeenteraad van Helmond zich nog over gaat buigen.

Succes met je positieve ideeën over “Helmond Kermis”!

Beantwoorden

Dit jaar was de voorjaars en zomer kermis in Helmond geen flop maar een super flop.
Ik weet ook niet wie er kermis wethouder is maar deze moet zich schamen in Venray 23 kilometer verder stond er dit jaar weer een supermooie kermis met mooie publiekstrekker waar menig een jaloers op word.
Maar het schijnt dat politiek en burgers de reden is dat de Helmondse kermis zo hard achteruit gaat.
Er moet een wethouder komen met een echt kermis hart en willen er burgers in de stad wonen dan niet zeuren als er kermis of een ander evenement voor de deur staat.
Hebben bewoners er last van dan snap ik niet dat ze in de stad gaan wonen ga dan op de hei zitten.
Maar een ideale kermis zou gewoon in de hele binnenstad moeten zijn kijk eens naar Haarlem en alkmaar ze zetten daar de singels en de hele binnenstad vol.
Maar zolang het pachtgeld in Helmond zo hoog blijft en er geen kermis wethouder komt met een kermis hart dan blijft Helmond het lachertje in de kermis wereld

Beantwoorden

Volgens mij kost de kermis de gemeente al jaren geld. Het idee van de melkkoe voor de gemeente klopt dan ook helemaal niet. En is een kermis nou werkelijk zo belangrijk dat je als wethouder een “kermishart” moet hebben. Kermis is iets van vroeger, voor minder geld ga je een dag naar Toverland.

Beantwoorden

Beste Hans,

Dank voor je reactie,
Noord Koninginnenwal moet inderdaad Watermolenwal zijn, mijn excuses.

Beantwoorden
Adrie Bijsterveld (Gastblogger)

Maar waarom duurt te voorjaarskermis langer als de zomerkermis. vroeger, heel vroeger was dat toch andersom. Weet iemand daar het antwoord op?

Beantwoorden

@Adrie: Goed stuk Adrie.
@Lenny: Zoals ik het begreep is van vroeger uit juist de voorjaarskermis altijd het belangrijkste geweest en dus daarom langer. Iets met het vieren van iets in het Katholieke geloof of oogst… Onze voorjaarskermis was altijd de grootste van de hele omgeving van Helmond. Daar moest je wezen.

Beantwoorden

Tip! Haal dan gelijk een paar top attracties van de Rheinkirmes Düsseldorf naar Helmond.

Beantwoorden

Een kermis is zeker niet achterhaald en het is inderdaad jammer dat de kermis in Helmond steeds minder lijkt te worden. Ik vind het een mooie en leuke (historische) traditie.

Kijk dan eens hoe je het gebeuren kunt “oppoetsen” (“upgraden”, om het maar eens in goed Nederlands te zeggen). Betrek de ondernemers in de binnenstad erbij, bijvoorbeeld door horeca-ondernemers een prominente plaats te geven in het geheel, niet alleen door bier te tappen, maar bijvoorbeeld voor een klein bedragje voorproefjes van hun menukaart erbij te laten serveren, de mensen hebben dan meteen een hapje voor een betaalbare prijs én de horeca-ondernemer kan zijn restaurant hiermee promoten. Zorg dat er in de late middag/avond vertier (muziek) is in de Kasteeltuin waar mensen naartoe kunnen als ze klaar zijn op de kermis, de lokale horeca kan dan de catering in de Kasteeltuin verzorgen en ook iets verdienen. Zorg dat de kermis makkelijk bereikbaar is voor de Helmonders, zet extra busvervoer in waarmee mensen tegen een klein bedrag vanuit alle wijken in Helmond naar de kermis kunnen en ook weer naar huis nadien, dit vermindert niet alleen de verkeersdruk in het centrum tijdens de kermis, maar draagt er ook aan bij dat mensen niet na het kermisbezoek met een paar biertjes op gaan autorijden of fietsen. Eventueel kan je de winkeliers erbij betrekken met speciale kermisaanbiedingen, of bij besteding van 10 euro of 20 euro krijg je een kermismunt cadeau, die goed is voor een ritje in één van de attracties. En zorg inderdaad dat de prijzen van de attracties betaalbaar zijn voor iedereen, zodat ook mensen met een smallere beurs deel kunnen nemen aan het kermisplezier.

Kortom, met wat creativiteit zijn er mogelijkheden en ideeën genoeg te bedenken. Maar je moet willen en waar een wil is, is altijd een weg.

Beantwoorden

@Adrie Bijsterveld op vrijdag 25 augustus 2023 om 16:13:

hij heeft helemaal gelijk.
de kermis hier in helmond is gewoon een lachertje. de opstelling is flut en de prijzen niet te doen. ben blij dat er iemand es werk van maakt

Beantwoorden

Zoals de kermis vroeger stond was het echt sfeer.
Ameidewal,markt,ameidestraat , koninginnenwal ,en deze sloot weer aan op de ameidewal.
Veel attracties, altijd druk en gezellig .
Waarom moet iets veranderd worden wat goed was?

Beantwoorden

Fantastisch plan! Zet er, net als in Tilburg, ergens een biertent bij waar elke avond bekende artiesten optreden en je hebt er in Helmond een mooi evenement bij.

Beantwoorden

Ziet er goed uit. Dit kan een mooie opzet zijn.

Beantwoorden

De voorjaarskermis schrappen en bij de zomerkermis.
Het geld besteden dat je in de voorjaarskermis besteed.
Dan heb je een grotere kermis en betere attracties.
Er is nergens jn Brabant waar ze 2 kermissen per jaar hebben.

Beantwoorden

Hopelijk lezen de gemeenteraadsleden dit uitstekende voorstel van Adrie Bijsterveld en omarmen ze het. Al was het maar door te melden dat ze het een goed (of juist een slecht) plan vinden.

Beantwoorden

Dus de zomerkermis schrappen we dan maar ‘even’ dus ga je de exploitanten maar brodeloos thuis laten waarvan velen hier al jaar en dag staan?
En die attracties op dat lijstje komen geen vanalle hier naartoe…
Weert met Helmond vergelijken 🤦‍♂️
De voorgestelde route is hier echt nooit haalbaar, je zit ook met water en stroompunten, daarbij kunnen ze hier een kermis van 40 zaken nog niet eens fatsoenlijk organiseren want naar de input van de exploitanten word kennelijk niet geluisterd…

Beantwoorden

Hollario feestcafe van park hilaria dat moet naar helmond kermis komen!
Verdubbeld helmond kermis zijn omzet!!
Daar is het altijd super druk en de mensen maken altijd een rondje over de kermis
En de kermis zelf mag ook zeker aangepast worden
Met fatsoenlijke prijzen en geen jackpot casino royal prijzen
De kermis is niet meer voor iedereen helaas

Beantwoorden

De zomer kermis moeten ze juist groter maken en langer laten staan ..tegen de vakantie ..😄

Beantwoorden
Erwin van der Heijden

En ook weer artiesten laten komen, en voor kinderen ook iets anders als een balonnen clown.

Beantwoorden

Sweet dreams

Beantwoorden

Goed plan, tis nu gewoon 2 keer dezelfde kermis 🥲 wordt wel beetje saai zo, tijd voor iets nieuws

Beantwoorden

Laat die kermis attracties op zonnepanelen draaien en maak de standplaats niet zo duur dan hoeven de kermis exploitanten niet zo duur te zijn drinken allemaal de zelfde prijs op de terassen als.de kermis er staat dan heb je ook niet van ik betaal te veel dat mensen daar maar is aan denken

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *