17reacties

Wat doen we met Elly?

Het is mis met de burgermoeder van Helmond. Elly Blanksma heeft opnieuw de schijn gewekt dat zij het ambt van burgemeester niet op waarde weet te schatten. Ze heeft weer een domme zet gedaan waar, zoals dat nu eenmaal gebeurt bij mensen die een openbaar ambt bekleden, de media bovenop zijn gedoken. Deze zomer was er de NRC-affaire en nu is er de grensmarkering met de buren.

Het Eindhovens Dagblad wijdde dit weekeind 2 artikelen aan de toedracht van haar handelen waarop bijna 300 lezers reageerden. Zij discussieerden heftig en het algemene oordeel was hard. Haar optreden richting de buren werd door het gros van de inzenders afgekeurd. En in al die reacties ben ik weinig waardering voor haar werk als burgemeester tegengekomen…
In een korte reactie op de affaire voert Blanksma ter verdediging van haar handelen aan dat het om een privékwestie gaat. Op de prille maandagochtend van 23 oktober verscheen een opiniestuk van Chris Paulussen in dezelfde krant waarin hij deze verdediging onderuit haalt: “…. zodra zij haar hoofd boven de heg uit steekt, is zij behalve privépersoon ook burgemeester“.

Los van de juridische kant aan het grensgeschil met de buren, is er een morele kant: sluit het gedag van Elly aan bij de ethische standaard van waarden en normen die zij van haar raadsleden vraagt? Het is pas een jaar geleden dat zij in haar rol van burgmeester van Helmond de ‘Gedragscode voor de gemeenteraad van Helmond’ invoerde. Dit document geeft “Regels over de zuiverheid van de besluitvorming”. Het gaat hier om professioneel betrouwbaar en integer handelen.

Integriteit is een persoonlijke- karaktereigenschap en die is onlosmakelijk verbonden aan iemand. Integriteit is gebaseerd op de diep in iemand gewortelde waarden en normen. Die waarden en normen zijn er altijd; op het werk, in het verkeer, op straat, in de achtertuin. Een karaktereigenschap houdt niet op bij de voordeur.
In het voorwoord van haar ‘Gedragscode (pdf)‘ (november 2016) legt de Helmondse burgemeester haarfijn uit wat het begrip ‘Integriteit’ inhoudt. In 300 niet mis te verstane reacties vertellen de Helmonders haar nu dat ‘integer handelen’ ook buiten de muren van het gemeentehuis een kernwaarde van een bestuurder dient te zijn. De publieke opinie is duidelijk en dat is nu levensgevaarlijk voor het behoud van de burgemeestersfunctie. Er zijn al grotere goden om minder gesneuveld. Burgemeesters die net als Onno Hoes niet begrijpen dat een burgemeester altijd wordt beoordeeld en veroordeeld door het volk, ook al is hij privépersoon.

De vraag is nu aan Helmond “Wat doen we met Elly?” De vraag is nu ook: hoe vergevingsgezind zijn wij in Helmond maar ook: wat heeft Elly hiervan geleerd?