10reacties

Game over voor fraudepsychiater Jos G.

De Helmondse psychiater Jos G. is geschorst en ook geschrapt uit het BIG-register voor artsen, net als zijn Rotterdamse ‘collega’-psychiater Sinan G. De mannen raken hun artsentitel kwijt en zijn strafbaar als ze hun beroep nog uitoefenen. Jos G. was nog werkzaam als psychiater in zijn praktijk in Helmond.
Het Regionaal Tuchtcollege Amsterdam heeft de klachten van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) tegen het duo gegrond verklaard en vandaar deze zwaarste maatregel. Het tuchtcollege en veel eerder al het Openbaar Ministerie (OM) zijn klip en klaar over wat zij van het duo vinden.

“Het tuchtcollege heeft vastgesteld dat de psychiaters fout hebben gehandeld door onder meer foute diagnoses te stellen en verkeerde medicatie voor te schrijven, door medische dossiers niet correct bij te houden en geen informatie uit te wisselen met andere artsen en uitkeringsinstanties. Ook zijn de psychiaters onvoldoende alert geweest op patiënten die deden alsof ze ziek waren uit financieel gewin. De psychiaters hebben het vertrouwen in de gezondheidszorg en in het bijzonder in de psychiatrie geschaad. Omdat de psychiaters niet inzien dat ze onjuist hebben gehandeld en het college geen vertrouwen heeft dat zij in de toekomst niet weer in de fout zullen gaan, zijn de psychiaters met onmiddellijke ingang geschorst en ook doorgehaald” aldus het tuchtcollege. De 2 psychiaters zien zichzelf overigens juist als slachtoffers die om de tuin zijn geleid door frauderende patiënten. Volgens de tuchtrechter is dit niet aannemelijk gezien de frequentie van de onjuiste diagnoses en de gebrekkige dossiervorming.
Het Openbaar Ministerie doet daar nog een flink schepje bovenop. Het OM verdenkt het duo namelijk van een zeer grootschalige fraude met arbeidsongeschiktheidsuitkeringen en persoonsgebonden budgetten (pgb’s). Tegen betaling zouden er valse medische verklaringen opgesteld zijn voor mogelijk 1600 veelal Turkse ‘patiënten’. Zo werden sommigen door de 2 psychiaters ten onrechte schizofreen verklaard. Met deze onjuiste diagnoses op zak vroegen de ‘neppatiënten’ (onder begeleiding van 2 handlangers van de fraudepsychiaters) WAO/WIA-uitkeringen en pgb’s aan. De omvang van de fraude is enkele tientallen miljoenen euro’s, aldus het OM destijds. Het tv-programma Nieuwsuur kwam toen zelf(s) op een bedrag richting 100 miljoen euro (update 2). In 2011 liet het OM weten dat zij dat crimineel samenwerkingsverband ervan verdenken de 1/2 tot 2/3 van het geld dat die ‘neppatiënten’ door de fraude kregen (zoals een arbeidsongeschiktheidsuitkering of een pgb) te ontvangen voor hun diensten. De uren die de 2 psychiaters met deze ‘neppatiënten’ bezig waren, declareerden zij overigens ook gewoon bij de zorgverzekeraars. Jos G. zou in 2010 voor 6 ton aan nepconsulten gedeclareerd hebben.
In december 2008 begon het onderzoek naar deze fraude en begin 2011 werden Jos G. en Sinan G. aangehouden. Het tweetal beriep zich op het medisch beroepsgeheim en hield hun mond. Vanwege het medische beroepsgeheim konden keuringsartsen van het UWV de medische dossiers van de betreffende cliënten van deze psychiaters echter niet overdragen aan justitie. Het gevolg was dat veel van hun cliënten daarna nog jaren een onterechte uitkering genoten. Deze omvangrijke fraudezaak was destijds het startpunt van een nu nog altijd lopende discussie over de reikwijdte van het medisch beroepsgeheim. Het strafrechtelijk onderzoek naar Sinan G. en Jos G. loopt nog altijd. De zaak komt naar verwachting begin 2016 (uit)eindelijk voor de rechter.
Voor meer informatie zie onze eerdere berichtgeving hierover onder de titel Psychiater Jos G. werd niet gestopt (en de daaronder staande staande updates).