5reacties

Fieke Boekhorst: “Geef je leven betekenis!”

Fieke van Griensven-Boekhorst, beter bekend als Fieke Boekhorst, groeide op in de Oranjebuurt in Helmond. Hockey was bij de familie Boekhorst een vanzelfsprekendheid. Haar broer en zus speelden beiden hockey en vader Boekhorst was coach. Als klein meisje sloeg Fieke al met een hockeystickje tegen een plastic jeu de boules-bal. Op haar 12de werd ze lid van HUAC om op haar 18de te verkassen naar EMHC. Ze ging naar de club uit Eindhoven omdat ze hier een grotere kans had om in het nationale hockeyteam te komen.

Fieke had een groot talent voor de strafcorner, binnen Oranje scoorde ze hiermee in 116 interlands 128 doelpunten. Een moyenne van 1,09 per wedstrijd. Een goeie score met name als je weet dat de hockeyster in de verdediging stond. Na Maartje Paumen is ze in Nederland topscoorder aller tijden. Op 18 juni 1981 trof de strafcornerspecialiste 7 keer doel in de met 9-2 gewonnen wedstrijd tegen Groot-Brittannië. Dat is nog steeds een record. Er is eens gemeten hoe hard ze sloeg met een strafcorner, die slagen hadden een snelheid van 118 kilometer per uur. Paul Litjens, de Nederlandse strafcornerspecialist bij uitstek, haalde 120 kilometer per uur. Fieke werd dan ook wel eens gekscherend ´Pauline Litjens´ genoemd. Wat het geheim is van haar strafcorner? Er is in de VS wel eens studie naar gedaan om het geheim te achterhalen en het zelf toe te passen. Volgens de hockeyster is dit bijna onmogelijk. “Naast oefening spelen namelijk hierbij ook lichamelijke factoren een rol”, aldus de Helmondse. “Je lichaam moet er op gebouwd zijn, je moet een ijzersterke mentaliteit hebben, analyseren om het verder te verbeteren en veel oefenen.” De verdedigster oefende met toenmalig bondscoach Gijs van Heumen zoveel dat de blaren op haar handen stonden.

Na haar debuut op 20-jarige leeftijd in 1978 tegen India beleefde Fieke vele sportieve hoogtepunten. De strafcornerspecialiste werd Europees kampioen in 1984, 2 keer wereldkampioen in 1978 en 1983 en won een gouden medaille op de Olympische Spelen in Los Angeles. Er werd met 2-0 gewonnen van Australië, beide doelpunten vielen uit strafcorners. De 1-0 viel uit een strafcorner omdat Fieke de bal als verrassing afschoof op Sophie von Weiler. Het 2de doelpunt scoorde ze zelf. Er werd dan ook niet vreemd opgekeken toen Fieke in datzelfde jaar evenals haar ploeggenoten de bondspenning van de KNHB ontving. In feite hadden het 2 Olympische titels moeten zijn. In 1980 waren de Olympische Spelen in Moskou. Vanwege de inval van de Russen in Afghanistan in 1979 besloot de Nederlandse hockeybond om deze Spelen te boycotten. Heel zuur met name gezien het feite dat het geen beslissing was van de NOC. Deze beslissing van de hockeybond was dus helemaal niet nodig geweest. De dames waren al in training in Keulen, waren in feite de beste van de wereld en hadden een grote kans op de gouden medaille. “Sport werd gebruikt als middel in de politiek, terwijl sport daar helemaal niet voor bedoeld is. Sport heeft de rol om te verbinden.”

Het grootste dieptepunt in haar loopbaan was de knieblessure die ze in 1985 opliep tijdens een zaalhockeywedstrijd. Deze kwetsuur maakte een einde aan haar hockey carrière.

Fieke trainde in Helmond vanaf haar 16de tot en met haar 61ste bij de club HUAC en later na de fusering HC Helmond kinderen vanaf hun 4de tot en met ouderen van 65. Hiervoor kreeg de strafcornerspecialiste bij haar afscheid in 2019 een koninklijke onderscheiding. “Een volslagen verrassing”, aldus de Helmondse. Ook trainde ze teams bij EMHC. Waarom ze dit jarenlang deed? De hockeyster had van haar ouders meegekregen dat je iets terug moet doen voor de clubs waar je gespeeld hebt. Ze is door haar ouders opgevoed met hele sterke normen en waarden. Zo gaven ze aan Fieke mee: “Doe normaal dan doe je al gek genoeg.” Als moeder heeft ze haar kinderen meegegeven, dat alles wat je wilt kan. Gebruik er je mogelijkheden voor en geniet ervan!
Haar ouders waren geboren en getogen Helmonders. Opa Boekhorst was een alom bekende sluiswachter in Helmond. Haar moeder droeg de meisjesnaam Drouen. Een door en door bekend Helmonds geslacht dat onder andere betrokken was bij voetbalclub HVV Helmond. De strafcornerspecialiste is trots Helmondse te zijn en draagt dit ook overal ter wereld uit. Momenteel woont ze in Binnenstad-Oost.

Fieke is ambassadrice bij JIBB+ en werkt bij de LEVgroep Helmond. Daar geef ze bewegingsleer aan 55 plussers, Gym op Stoel aan ouderen en Bewegen met Allochtonen.
Fieke komt met de wijsheid dat in deze tijden van corona bewegen een belangrijke prikkel is in je leven. “Kijk eens wat je voor de ander kunt betekenen. Als je iets voor de ander betekent zal dat je leven zeker verrijken!”

Het zo jong al over de wereld reizen heeft haar doen beseffen dat elk land met zijn cultuur iets toe kan voegen aan wie je bent. Met daarnaast het besef hoe goed wij het in Nederland hebben.

“Door de hele wereld rond te reizen heb ik geleerd dat tevreden zijn met wat je hebt een hele grote kunst is.”

Foto’s uit archief Fieke van Griensven-Boekhorst