9reacties

Maráczi: Hoop en inspiratie

De speech van Oprah Winfrey bij de uitreiking van de Golden Globes heeft bij velen een diepe indruk achtergelaten. Zo ook bij mij. Met haar woorden krijgt de Me Too discussie een extra dimensie. Het gaat namelijk niet alleen over sexueel misbruik en intimidatie het gaat ook over onrecht, discriminatie, het recht van de sterkste, macht en onderdrukking. Voor mij hebben haar woorden ook alles te maken met onze drie kernwaarden menselijke waardigheid, gelijkwaardigheid en solidariteit. Een speech van hoop en inspiratie.

De gemeenteraadsverkiezingen staan weer voor de deur en ook wij hebben inmiddels ons verkiezingsprogramma (pdf) gepresenteerd. Een verkiezingsprogramma gebaseerd op bovengenoemde kernwaarden: (meer…)

3reacties

De Werkmansvriend

Uw stadshistoricus behoort inmiddels tot de ‘grijze golf’, senior dus. Maar wel van de na-oorlogse generatie. Toch blijkbaar voor velen een gedenkwaardige scheidslijn: van voor of na de oorlog. En die vooroorlogse generatie begint ons natuurlijk (en dan in de letterlijke zin) steeds meer te ontvallen. Een gat in ons collectief geheugen dreigt, een gat dat niet zomaar opgevuld kan worden. Een spreekbeurt in de klas van iemand die er zelf bij is geweest, geeft in de regel toch wat meer beleving dan een internetfilmpje. De getuigenissen van oorlog en bezetting zijn gelukkig al op talloze wijzen vastgelegd, maar nu er nog ‘ervaringsdeskundigen’ of naaste nabestaanden in ons midden zijn, moeten we de gelegenheid benutten om hen als bron uit te putten. (meer…)

13reacties

In welke straat bevond zich de fotograaf?

Vandaag quizvraag 1 in een nieuwe ronde van De kennisquiz over Helmond. De strijd van 6 maanden om de 31e tegel op de Catwalk of Fame is begonnen.
Succes en veul leut!

Tussenstand in deze nieuwe ronde:
-2 punten: Mohammed Chahim (de winnaar vorige ronde start automatisch met 2 minpunten)

Kijk hier voor meer informatie over
De kennisquiz over Helmond.
11reacties

Wij roepen Mohammed Chahim naar voren

Vandaag kunnen we dan officieel bekend maken dat Mohammed Chahim de tweede helft van 2017 in De kennisquiz over Helmond won.
Zoals elke ronde, won ook deze keer de beste. Daar moest deze keer echter wel een ingelaste  beslissingsvraag aan te pas komen. Want na de 26 quizvragen hadden 3 deelnemers (Mohammed Chahim én dartjan én vHans) met 4 punten de hoogste score. Mohammed zat het dichtste bij het goede antwoord van die beslissingsvraag en daarom mag hij zich met recht een kenner van Helmond noemen. Van harte gefeliciteerd Mohammed. Alle eer, de eeuwige roem én de dertigste tegel op de Catwalk of Fame zijn voor jou! Net als alle andere tegels, zal ook deze tegel élke desktop-pagina van de weblog tot in lengte der dagen sieren. (meer…)

15reacties

Van den Waardenburg: Luchtkwaliteit

Iedereen wil fijn wonen in Helmond zonder zich zorgen te maken over zijn of haar gezondheid. De afgelopen jaren heeft D66 Helmond zich daarom hard gemaakt voor de gezondheid van de Helmondse inwoners. Meerdere keren hebben we aandacht gevraagd voor de hoogspanningsmasten, de vestiging van een geitenhouderij nabij de stadsgrens, de korrels op de voetbalvelden en de overlast van Eindhoven Airport. Ook de verminderde luchtkwaliteit is een belangrijk thema voor D66. (meer…)

4reacties

Stijkel: Een terugblik op 2017!

De kerstdagen en de jaarwisseling zijn bij het plaatsen van deze column nog maar net achter de rug. Ik wil u allen graag een heel mooi, gelukkig, gezond en succesvol 2018 toewensen. Dat ieders wensen en dromen weer een stapje verder worden vervuld. De een droomt van een andere baan, de ander van het winnen van de loterij, maar ik hoop dat we met zijn allen dromen van een nog mooier Helmond. Een stad die het afgelopen jaar veel heeft geïnvesteerd in groei en verbinding. Een sociale stad waar iedereen kan meedoen, rondkomen en vooruitkomen. Dat is een prachtig streven. Helmond is gegroeid op het gebied van werkgelegenheid, de afgelopen twee jaar zijn er 1300 banen bijgekomen. Helmond telt inmiddels meer dan 40.000 arbeidsplaatsen. Daar zijn we trots op, het bedrijfsleven creëert de banen, niet de gemeente. (meer…)

5reacties

Veel papier maar weinig blauw op straat

Bij u in de straat is ingebroken!” Met die tekst in vette letters begint een brief van de politie en de gemeente Helmond die ik onlangs in mijn brievenbus vond. Met de tips beter op te letten, verdachte situaties door te geven en liefst te filmen en mijn woning beter af te sluiten. Mijn gevoel van onveiligheid steeg meteen tot recordhoogte. Wat moet ik met zo’n paniekbrief?
Veiligheidsgevoel, veiligheidsmonitor, aanvalsplan(!) veiligheid, dynamisch uitvoeringsprogramma integrale veiligheid Peelland, veiligheidsinformatie-knooppunt, urban crime room, masterplan integrale veiligheid. Het is maar een greep uit de recente producties over veiligheid in onze stad. Veiligheid is big business en heeft onze taal inmiddels al ‘verrijkt’ met heel wat kretologie. (meer…)

19reacties

Woekerrente bij sociale Kredietbank

Met een maximaal rentepercentage van 12,6% behoort Helmond behoort tot de 132 Nederlandse gemeenten die een maximaal rentetarief van 12% tot en met 14% rekenen voor sociale kredieten. Dat blijkt uit onderzoek van het tv-programma Kassa, dat zelfs spreekt van ‘woekerrentes’. Een hoge rente op dergelijke leningen is ‘opmerkelijk’ omdat deze kredieten bedoeld zijn voor Helmonders in financiële problemen. Mensen die nergens anders terecht kunnen en zijn geweigerd bij een gewone bank. Een hoog tarief zorgt ervoor dat deze kwetsbare doelgroep fors moet betalen voor een lening die nodig kan zijn voor het betalen van zorgkosten, het vervangen van een kapotte koelkast of het aflossen van schulden. (meer…)

26reacties

Helmond in top 30 van de AD-oliebollentest

De officiële uitslag moet nog bekend worden, maar de Helmondsche Gebakkroam weet nu al dat zij in de top 30 van de AD-oliebollentest staan. Zij kregen een 8,2 als rapportcijfer, zo liet Patrick van Hout weten. “Natuurlijk zijn wij enorm trots met het behaalde resultaat.”
Vorig jaar belandde deze gebakskraam op de hoek van de Markt met de Veestraat met een 7 op plaats 47 in die landelijke ranglijst. Eerder deze maand bekroonde het Nederlands Bakkerij Centrum hun oliebollen voor de vierde keer op rij met goud. (meer…)

5reacties

Meer en minder licht op straat

De donkere dagen richting Kerst zijn weer begonnen. Hoogtijdagen voor straatovervallen, inbraken, ongelukken en slecht zicht. Goede (straat)verlichting kan dan helpen om de openbare ruimte veilig te houden.
Zuinige straatverlichting die feller gaat branden als er mensen op straat zijn. Het zal niet elke Helmonder opgevallen zijn maar onze gemeente is daar al sinds 2013 mee bezig. Intussen zijn er al 1300 ‘controllers’ opgehangen. Onder meer op de Europaweg, Kasteelherenlaan, Overhorst en het Sjef de Kimpepad (zie de 6 foto’s onderaan). Daardoor wordt enerzijds energie bespaard, de CO2 uitschoot verminderd en lichtoverlast tegengegaan. Anderzijds wordt het ‘veiligheidsgevoel’ versterkt zo laat Alfred Groote, Beheerder Openbare Verlichting bij de gemeente, weten. (meer…)

11reacties

Helmond flitsende fietsstad? (JC)

Fietspadenwethouder Jan van der Zanden is alweer bijna twintig jaar van het toneel verdwenen. Maar Helmond blijft maar aan de fietspaden werken. Of dat altijd een verbetering is?
Enkele van de meest onoverzichtelijke, onduidelijke en dus gevaarlijke kruispunten in onze stad vormen juist die fietspaden. Bijvoorbeeld de kruising van Margrietlaan met de Bernadettestraat in Helmond Oost, de kruising met de Nachtegaallaan, net voor en achter de rotonde en bij winkelcentrum De Bus de fietspaden langs het Oostende en het fietspad onder de spoorlijn tussen Rijpelberg en Brouwhuis. Niet toevallig vaak de fietspaden naar en van scholen. Levensgevaarlijk, zeker als het groen niet wordt gesnoeid of de bomen volop in het blad staan. (meer…)

30reacties

Islamitische basisschool is Helmonds beste

Met een 8,6 scoort in Helmond de Islamitische Basisschool Salah Eddin El Ayyoubi het beste op de eindtoetsen in groep 8 over de afgelopen 3 jaar. Het landelijk gemiddelde voor alle scholen die deelnamen aan de eindtoets is een 7,0 en het Helmonds gemiddelde is 7,1. Dat blijkt uit onderzoek dat RTL Nieuws vandaag publiceerde.  RTL onderzoekt elk jaar deze scores op de eindtoetsen, voorheen bekend als de Cito-toets.
Ten opzichte van de 21ste plek 4 jaar geleden is dat een flinke stijging van die basisschool in Helmond Noord die in 1990 van start ging. Basisschool Mondomijn kreeg van RTL met een 5,2 het laagste rapportcijfer van Helmond. Die Rooms Katholieke basisschool in Brandevoort ontving in januari het predicaat Excellente School 2016-2018.
Hieronder 27 Helmondse basisscholen met hun rapportcijfer: (meer…)

19reacties

Nieuwste Kempi-video in Helmond gefilmd

Gisteren verscheen de video van het nummer DNA Zegt Kees die rapper Kempi grotendeels in het centrum van Helmond opnam. Die track over zijn stad staat op de in mei verschenen mixtape DU4.
De derde keer dat de 31-jarige, in Helmond geboren, Kempi op de weblog zijn opwachting maakt. 5 Jaar geleden werkte hij geheel vrijwillig mee aan een fotoshoot voor deze quizvraag, eerder dit jaar (wederom op de Molenstraat) bleek hij ook de hoofdrol te hebben.

Niet iedereen houdt van ons. Mooi

Ik bing oe an een beumke vast © Frogson & Dani