19reacties

Plato. Door jongeren, voor jongeren?

Poppodium Plato gebouw Helmond

Bijna dagelijks kom ik, op weg naar het centraal station, langs het gebouw van Plato. Poppodium Plato om precies te zijn.
Daar op die m.i. unieke locatie staat een gebouw bestemd voor jongeren wat nauwelijks wordt gebruikt voor het doel waarvoor het midden jaren 90 is gebouwd t.w. een cultureel centrum voor alle jongeren in de stad met speciale aandacht voor muziekconcerten.
Een aantal dagen in de week is er wat beweging. Meestal in de namiddag zie je enkele jongeren die, al of niet onder begeleiding van een ouder, deelnemen aan lessen welke worden verzorgd door medewerkers van het Kunstkwartier. De affiches die er hangen melden concerten welke worden georganiseerd bij 013 in Tilburg of  de Effenaar in Eindhoven. Alles lijkt erop dat Plato op stervensna dood is……….

Uit de krantenkoppen van de laatste maanden krijg ik de indruk dat het de wethouder goed uitkomt dat hier zo weinig activiteiten plaatsvinden. Het lijkt erop dat we, tragisch langzaam maar doelgericht, afstevenen op de sloop van dit gebouw. Politiek en pers praten niet meer over de door wethouder Bethlehem beloofde doorstart, het Plato bestuur zwijgt in alle toonaarden, interim managers onthouden zich wijselijk van gevoelige uitspraken en de jongeren, ofwel de doelgroep, wat vindt die er eigenlijk van? Het blijft erg stil.
Daarentegen lijken alle pijlen gericht op het zoveelste stedelijke wereldwonder van allure dat deze keer moet verschijnen in de omgeving van de Cacaofabriek. Oh ja, de naam hebben we al….die begint met een L.

Hoewel er niet openlijk wordt gesproken over te realiseren nieuwbouw aan de Molenstraat, lijkt het erop dat het Plato terrein, de parkeerplaats en het gebouw van de voormalige archiefdienst in de verkoop zijn. Wellicht voor het zoveelste project dure, niet verkoopbare woningen of een nieuw kantoorgebouw met de naam ‘Leegstand’. Gemakshalve praten we ook niet meer over de 1,4 miljoen gulden die Plato in 1995 kostte en de tussentijdse financiële injecties.

Als de jongeren van Helmond niet het initiatief nemen om te knokken voor het behoud van Plato en tegelijkertijd de zo lang verwachtte doorstart mogelijk te maken dan, ja dan, wordt het lastig. Of heeft de gemeente inmiddels de jongeren ‘in the pocket?’ Zijn de relaties misschien te ‘intiem’ geworden met het subsidiëren van Impact, Helmond Young2gether en is deze gemeentelijke bemoeienis de doodsteek voor dit platform voor de Helmondse jongerenscène?

Sloop…..nee!  Zoek dan naar andere alternatieven voor dit gebouw.

Frans van der Zanden