4reacties

Chat Bethlehem mislukt

Zelfs virtueel durven mensen niet vooraan te gaan staan. Dat zag ik tijdens de chat die wethouder Bethlehem dinsdag van 19.30 tot 21.00 uur hield op www.virtueelhelmond.nl.De bezoekers stonden aan de kant en keken toe. Veel bezoekers waren daar trouwens niet. Nog geen 10 mensen waagden zich in de schijnbaar bestaande Helmondse binnenstad. Waarvan minsten 4 beroepsmatig.

Wethouder Kees Bethlehem ‘stond’ op het To Hölscherplein waar hij de aandacht trok met wat nog het meeste leek op een ronddraaiende Parijse kiosk. De bedoeling was dat hij daar vragen van Helmonders over zijn begroting ging beantwoorden.
Daar kwam het nauwelijks van omdat vrijwel niemand vragen stelde.
Misschien maar beter ook want, ongetwijfeld onbedoeld, was door de luidsprekers heel wat intern overleg van de organisatie zelf horen. Een paar citaten uit dat (mondelinge!) gesprek die ik hoorde:
“Ik heb er nog nooit mee gewerkt maar op zich gaat het vrij makkelijk…”
“Het is rustig.”
“Kunnen we in de logging bekijken of het bekenden zijn?”
“Staat de wethouder echt te chatten?”
En dat dan afgewisseld met veel storend gebrom en af en toe het geluid van een radio of televisie. De wel bij de virtuele binnenstad horende klok van de St. Jozefkerk is dan bijna een verademing.
Ook fijn zijn de voortdurend verschijnende ‘informatieve teksten’ van de soort “Info aan U: Als u op de Markt staat: klik op een terrasstoel en u ziet de marktkramen verschijnen. Klik op een kraam en u ziet de terrassen weer.” Nogal nuttig als we bij de Heistraat proberen met een echte wethouder te chatten.Nu blijkt dat niet zo een probleem, want zelfs de paar aanwezigen stelden dus nauwelijks een vraag. Dat is maar goed ook, want de wethouder blijkt niet erg snel te kunnen tijpen.
Drie ‘nieuwtjes’ leverde de chat in ieder geval voor mij op:

  • Er staat ons nog meer te wachten, namelijk virtuele veilige steden. Wat dat ook mogen zijn…
  • Vanaf 2010 zal de stad tussen de 10 en 20 miljoen euro moeten bezuinigen.
  • En zelfs virtuele hondjes mogen niet overal plassen, zoals bleek uit een deel van de chat van hondje Bauke.

De laatste 10 minuten tenslotte werden verpest door ongein maar daartoe schijnt het internet nu eenmaal uit te nodigen…
De vraag wat zo’n virtuele binnenstad in euro’s kost, werd helaas onder het klokgelui van 21 uur niet meer beantwoord. Met “het was het proberen waard.” beëindigde wethouder Bethlehem de sessie.
“Het is er allemaal…de tekst chat en de voicechat,” zoals Antonio schreef. Alleen de begrotings-chat niet. We kunnen dit experiment dus wel als mislukt beschouwen. Ik ben toch benieuwd wat zoiets nu kost.

Pierre van Rees