9reacties

Noodsubsidie voor Stadspromotie

Stichting Stadspromotie Helmond

De gemeente Helmond heeft het subsidieverzoek voor 2010 van Stadspromotie ter hoogte van € 196.592 afgewezen. Om hun werk niet meteen in gevaar te brengen is besloten om een incidentele subsidie van € 75.000 te verstrekken.
Aanleiding om het subsidieverzoek niet te honoreren is dat het 8 weken te laat werd ingediend. De oorzaak van de nu ontstane situatie is fundamenteler.
Het college van burgemeester en wethouders stelt met vrij stevige woorden "afgelopen jaar hebben wij intensief overleg gevoerd met Stichting Stadspromotie over de toekomst van hun organisatie in relatie tot de wens om te komen tot een stadsmarketingorganisatie. Dit heeft geleid tot een voorstel van ons college aan de gemeenteraad. Zonder ons daarover te informeren heeft de stichting echter op het laatste moment aan de gemeenteraad laten weten dit voorstel niet te ondersteunen. Daarmee heeft de stichting de intentieovereenkomst die zij met ons afgesloten heeft eenzijdig verbroken. Over de redenen van deze beleidswending tasten wij nog altijd in het duister. Wij hebben de stichting  2 maal schriftelijk verzocht om een toelichting. Deze hebben wij tot op heden niet ontvangen. Wij kunnen ons dan ook niet aan de indruk onttrekken, dat er binnen het bestuur geen helder beeld bestaat over de toekomstige beleidskoers van haar eigen organisatie."
De gemeente Helmond wil Stadspromotie alleen een projectsubsidie geven. Zo kan er zowel voor- als  achteraf een inhoudelijke toetsing plaatsvinden van de besteding van de subsidie voor projecten als Het kasteel van Sinterklaas en de Kasteeltuinconcerten. Stadspromotie wil echter een instandhoudingsubsidie. De kosten worden dan niet toegerekend naar de verschillende activiteiten, maar aan het geheel.
Stadspromotie krijgt tot 1 maart 2010 de tijd om alsnog een subsidieverzoek te doen in de vorm van een projectsubsidie. Of zij zich gaan schikken naar de wensen van het college…