— Actuele logs

Levend industrieel erfgoed (2 filmpjes)


Toen ik eind jaren zeventig terugkwam in Helmond, na mijn studie geschiedenis in Nijmegen, was het wat troosteloos hier: de naweeën van de teruggang van de plaatselijke industrie had alom zichtbare sporen én gaten gelaten. Wat industrieel erfgoed (al was dat begrip toen amper bekend)? Slopen die meuk, weg met die tekenen van ons ‘zwarte’ (excuus voor dit taalgebruik) verleden. En daarmee verdween toch ook een groot deel van ons verleden, fraai en minder fraai. (meer…)

Misdaad daalde, jeugdoverlast verdubbelde


De misdaad in Helmond is vorig jaar licht gedaald. Dat blijkt uit de hieronder staande tabel van de politie met daarin het aantal geregistreerde misdrijven per soort. Het criminaliteitsbeeld werd beïnvloed door de coronapandemie. Het meest in het oog springt de daling van het aantal inbraken en de toename van online misdrijven.
Ook kent 2020 een toename van het aantal meldingen van overlast. Doordat iedereen massaal meer thuis was, werd er meer overlast veroorzaakt maar ook ervaren. Jeugdoverlast reageerde het sterkst op de coronaperiode en zorgde voor een ruime verdubbeling ten opzicht van 2019. Zie de tweede tabel. (meer…)

6reacties

Mennekes


Januari is een vervelende maand. De feestdagen zijn voorbij, de kilo’s zitten eraan en de portemonnee is leeg. Dan is het ook nog eens een koude, natte maand waarin niks te doen is. Leve het internet dat wat leven in de brouwerij brengt! Heerlijk dat we vanuit de warme huiskamer vertier kunnen zoeken zonder daar veel voor te doen. Tijdens één van die zoektochten ontdekte ik op Facebook de pagina “Je bent Helmonder als….. de Gezelligste Groep Van Helmond“. Er ging een wereld voor mij open, een Helmondse wereld wel te verstaan. (meer…)

260 Hardrijders op de Aarle-Rixtelseweg


Gisteren hield de politie tussen 6 uur ‘s ochtends en 1 uur in de middag een radar snelheidscontrole op de Aarle-Rixtelseweg. Er werden in totaal 946 voertuigen gecontroleerd waarvan er 260 (dat is 27,5%) te hard bleken te rijden. De hoogst gemeten snelheid bedroeg 87 km/h terwijl daar 50 km/h is toegestaan.

12reacties

Snorfiets geschept door auto


Een autobestuurder zag vanmiddag rond 1 uur een snorfiets over het hoofd. Dat gebeurde toen hij het terrein van het tankstation aan de Nachtegaallaan in Helmond Noord op wilde rijden. Op de snorfiets zat een moeder en 2 kleine kinderen. De moeder en 1 kind zijn met de ambulance meegenomen voor controle in het Elkerliek ziekenhuis.
Walter van Bussel maakte de bijgaande foto’s. (meer…)

50reacties

ABN AMRO vertrekt uit Helmond


Het ABN AMRO-kantoor op de Kasteel Traverse sluit per 5 maart. Steeds minder klanten bezoeken het kantoor omdat zij vaker hun bankzaken online regelen, aldus de bank. Ook groeit de populariteit van beeldbankieren en kunnen klanten hun medewerkers ook telefonisch bereiken. Daardoor is het voor klanten steeds minder noodzakelijk om een bankkantoor te bezoeken en werd de beslissing tot sluiting genomen. 
Als een kantoorbezoek nodig of gewenst is dan kunnen klanten, zo luidt hun advies, terecht bij het kantoor op de Vestdijk in Eindhoven.

3reacties

Gewapende overval bij de Lidl


Enkele minuten voor 8 uur vanavond meldde de politie een overval op de Lidl aan de Geysendorfferstraat in Helmond Oost. Zij lieten weten dat die overval op de supermarkt werd gepleegd door een getinte man met een op een vuurwapen gelijkend voorwerp. Hij maakte een kleine buit. Er zou niemand gewond zijn geraakt.
De dader vluchtte daarna te voet. Hij is ongeveer 35 jaar oud en 1,70 meter lang. Hij droeg een zwarte jas, zwarte muts en zwart mondkapje. (meer…)

1reactie

Nei Skoen maakt kans op Appeltje van Oranje


Zal koningin Maxima in mei het jaarlijkse Appeltje van Oranje uitreiken aan een Helmondse organisatie? Het zou zo maar kunnen, want Nei Skoen aan de Hoofdstraat in Mierlo-Hout is voor de prijs genomineerd. Deze stichting beoogt nieuwe kansen en mogelijkheden te creëren voor mensen die kampen met tegenslagen in het leven. Dit alles onder de leuze “samen leren, samen ontwikkelen en samen herstellen”. (meer…)

6reacties

Vd Bogaard: aanpakken verkeersveiligheid


Als men denkt aan veiligheid dan wordt vaak meteen de link gelegd met criminaliteit en in het bijzonder drugscriminaliteit. Vooral in de Binnenstad-Oost is dit een bekend probleem dat veel inzet vraagt van politie, justitie en gemeente. Dit vergt terecht veel aandacht en is een gevecht van lange adem. De verkeersveiligheid in de Heistraat en omgeving is echter een net zo groot en misschien nog wel zichtbaarder probleem voor de inwoners van Helmond. (meer…)

31reacties

Martijn Rieter op kandidatenlijst Code Oranje


Helder Helmond-raadslid Martijn Rieter is kandidaat-Kamerlid bij Code Oranje bij de Tweede Kamerverkiezingen in maart. Dat laat lijsttrekker Richard de Mos van deze partij weten. Hij is blij met de steun uit Helmond, hij vindt het belangrijk als lokale politici de handen ineen slaan voor een stevig geluid in de Tweede Kamer. Op welke plek van de lijst Martijn komt is nog niet bekend, dat wordt later bekend gemaakt. (meer…)

1reactie

Brand in woning in de Molenstraat


Kort voor middernacht gisteravond was er brand aan de achterzijde van een woning aan de Molenstraat. De brandweer die groot opschaalde had de brand snel onder controle. Om het vuur beter te kunnen bestrijden werd een gat gemaakt in het dak van de aanbouw. De bewoners die thuis waren bleven ongedeerd. De oorzaak van de brand weten we niet.
Harrie Fotografie maakte de bijgaande foto’s. (meer…)

1reactie

Helmondse opgepakt na fatale schietpartij


Een man van 37 jaar is gisteren overleden na een schietincident in een woning aan de 44e straat in de wijk Lankforst in Nijmegen. Iets na 15.30 uur kwam de melding van een schietincident binnen op de meldkamer van de politie en direct zijn veel eenheden ingezet. De inzet van hulpdiensten waaronder een traumahelikopter bleek tevergeefs: het slachtoffer is ter plaatse overleden. (meer…)

14reacties

Heesakkers: Hoop en wederopbouw


De beste wensen voor 2021! Een jaar waarin we hopelijk afrekenen met Corona, waarin we weer samen mogen komen en dat we weer kunnen knuffelen met de mensen die we zo lang op anderhalve meter moesten houden. Hopen dat we weer het bruisende Helmond zullen zien dat we kennen. Horeca open, kasteeltuinconcerten en andere festivals. Terug naar normaal. (meer…)

Gewonden bij aanrijding op de Kanaaldijk


Bij een kop-staartbotsing op de Kanaaldijk Zuid-West vielen vanavond gewonden. De aanrijding vond plaats rond kwart voor 8 bij een verkeerslicht waar de eerste auto voor stopte. In deze auto zaten een man, vrouw en kind(eren). Zij zijn met een ambulance naar het ziekenhuis.
De bestuurder van de andere auto is door de politie meegenomen naar het politiebureau voor verder onderzoek. Ook in die auto zaten meerdere personen. Zij raakten niet gewond. De weg is richting Weert afgesloten. De politie doet onderzoek.
Harrie Fotografie maakte de bijgaande foto’s. (meer…)

Bewoner gewond bij brand in woning


Bij een brand in een woning aan de Wesselmanlaan ter hoogte van het Elkerliek ziekenhuis is 1 bewoner gewond geraakt. Hij is ter plaatse geholpen door medewerkers van de ambulance.
De brand is vermoedelijk ontstaan door een omgevallen kaars waardoor meubilair is gaan branden. De om 01.47 uur opgeroepen brandweer was net klaar met de brand bij hotel West-Ende 2 straten verderop op de Steenweg en daardoor snel ter plaatsen. Zij hadden de brand snel onder controle.
Harrie Fotografie maakte de bijgaande foto’s. (meer…)

1reactie

Brand bij hotel West-Ende


Vannacht om 01.20 uur rukte de brandweer uit voor een brand bij hotel West-Ende op de Steenweg. De brand bleek zich in een technische ruimte te bevinden. Er is daardoor een gat in het dak ontstaan. De hotelgasten zaten in ander deel van het hotel, er zijn geen gewonden.
Op Facebook verscheen dit filmpje, Harrie Fotografie maakte de bijgaande foto’s. (meer…)

2reacties

Naw en Vruuger CCLIV


In 1931 vestigde de familie Kenter de Helmondsche Broodfabriek op de hoek van de Heistraat en de Blinkertsestraat. De Vruuger-foto werd in 1961 gemaakt.
Vanaf de jaren 70 werd dat het onderkomen van onder meer de informatiewinkel voor de vernieuwing van de binnenstad, Buurthuis De Bakkerij (zie de foto uit 1986), de kruisinstelling, het Algemeen Maatschappelijk Werk en peuterspeelzaal Hummeltjeshof. Naw staan er nieuwbouwwoningen.

Kijk via onze desktop-versie voor de mooiste weergave.

4reacties

Overval op de Jumbo in Stiphout


Kort na 8 uur vanavond meldde de politie dat er een overval is gepleegd op supermarkt Jumbo in Stiphout. Het is niet bekend of er iets is buitgemaakt. 
Harrie Fotografie maakte de foto.

In de reacties hieronder staat een update, het bleek loos alarm te zijn.

2reacties

Tuerlings: Een raar jaar


Rond deze jaarwisseling valt de publicatie van mijn column op een bijzonder moment. Op De weblog van Helmond zal het de laatste politieke column van 2020 zijn, terwijl hetzelfde stukje in De Loop verschijnt als eerste politieke column van 2021. Het perfecte moment voor een terugblik en een vooruitblik, zou je zeggen. Met de 400 woorden die we voor onze column hebben, is een uitgebreide terugblik normaal gesproken al onbegonnen werk, maar in het geval van 2020 is het wel écht onmogelijk. Toch lijkt deze jaarwisseling wel een goed moment om nog eens stil te staan bij wat we in het afgelopen jaar meer zijn gaan waarderen en welke dingen we mee willen nemen naar volgend jaar. (meer…)