12reacties

Tweedelig Carat-kunstwerk in het Centrum

graphic (mei '14) door BiekZondag 28 juni wordt ‘De Verbinding’ onthuld. Dit kunstwerk bestaat uit 2 delen en wordt geschonken door Stichting Carat. Het ene deel wordt geplaatst op de Motte, de groene heuvel in Suytkade, het andere komt te staan op het Sint Annaplein in de Annawijk. ‘De Verbinding’ moet, zoals de naam als zegt, een brug slaan tussen de 2 buurten van de wijk Centrum.
Kunstenaars Biek van Bree en Arno Oberendorff mochten dit kunstwerk maken. “Ze komen allebei uit het Centrum en zijn betrokken bij hun wijk”, vertelt Cees van Dijk, voorzitter van stichting Wijkraad Helmond Centrum.“ Daarnaast vonden wij het belangrijk dat er een verbinding gemaakt zou worden met de Groene Campus.”

Uiteindelijk kozen Biek en Arno voor een samenwerking met leerlinge Agata Kuzma. Het drietal is aan de slag gegaan en presenteerde een jaar geleden tijdens een wijkbijeenkomst 3 ideeën. Van de aanwezigen koos 86% voor ‘De Verbinding’. Het Carat-kunstwerk, een boom, wordt uitgewerkt in roestkleurige cortenstaal. De uitgezaagde vorm wordt in een kleinere variant op afstand geplaatst. De andere plaat, waar de uitgezaagde silhouette van de boom in te zien is, komt op de andere plek te staan.

“De achterliggende symboliek is het gevoel van delen en verbinden. De nieuwe buurt Suytkade ‘geeft iets van zichzelf’ aan de aangrenzende bestaande Annawijk”, vertelt Van Dijk. “Dit kunstwerk past heel goed bij onze doelstelling”, vult bestuurslid van Stichting Carat Jan van der Velden aan. “Dit is een voorbeeld van een project dat niet alleen Helmond bij elkaar houdt, maar ook de wijk Centrum. De buurten Annawijk en Suytkade hebben zo een krachtige verbinding.”
De stichting Carat biedt dit kunstwerk aan het Centrum (kaartje met de wijkgrenzen) aan vanuit het project ‘Carat houdt Helmond bij elkaar’, een initiatief om in 5 jaar tijd alle 11 Helmondse wijken in overleg met de bewoners een passend kunstwerk te plaatsen. Het Centrum is nummer 10 in de rij. In 2010 werd in Mierlo-Hout begonnen met ‘De Schaar’, daarna volgden onder meer de Fierljepper in Brandevoort, een 17 meter lange notenbalk in Helmond Noord, ‘t Bumke Rijpelberg’ en het Weverslabyrint in de Binnenstad.
Cees van Dijk is erg te spreken over de aanpak van Stichting Carat. “Ik vind het goed dat het initiatief bij de wijk ligt. Alleen zo krijg je een kunstwerk dat door de omgeving wordt gewaardeerd en gedragen. Het is een heel inspirerend en leerzaam proces voor ons geweest. En we zijn trots op het resultaat.”

De onthulling van het kunstwerk is op zondagmiddag 28 juni. Om 13.00 uur is de ontvangst met koffie bij Buurthuis St. Anna, aan de Hoogeindsestraat 24. Om 13.30 uur loopt iedereen naar het kunstwerk, Harmonie Amicitia loopt voorop en zorgt voor muzikale begeleiding. De onthulling is om 14.00 uur bij de Motte, door de voorzitters van de Wijkraad en Stichting Carat en een wethouder. Daarna biedt de wijkraad de aanwezigen een drankje aan bij Hotel Hampshire van Fitland op Suytkade.

In de reacties hieronder staan updates.