28reacties

3 Locaties voor permanent Speelhuis

Uitbreiden van het theater in de Onze Lieve Vrouwekerk (OLV), een groot commercieel theater op Suytkade in combinatie met de OLV-kerk, of toch een nieuw theater bouwen in het centrum. Dat zijn volgens B&W de 3 mogelijkheden voor het permanente theater over een aantal jaar.
Wat ooit theater ’t Speelhuis was werd eind december 2011 verwoest door een brand. Sinds begin dit jaar zit in de OLV-kerk het tijdelijk theater. Voor het permanente theater heeft de gemeente onderzocht of er private partijen zijn die een theater willen ontwikkelen. Ook is gekeken wat financieel haalbaar is met de beschikbare middelen (de brandverzekering plus de jaarlijkse gemeentelijke subsidie).
Aan de gemeenteraad is het nu om te beslissen welke van de 3 mogelijkheden verder wordt uitgewerkt. Op maandagavond 23 september hebben zij daarover een openbare commissievergadering. Begin 2014 geeft B&W dan een concreet voorstel van de gekozen mogelijkheid.

  1. Uitbreiden theater in Onze Lieve Vrouwekerk
    Hierbij wordt het het tijdelijke theater in de OLV-kerk het permanente theater van onze stad. Het gebouw en schoolplein van de Mariaschool worden betrokken bij de uitbreiding van het theater. Het vernieuwde theater wordt dan uitgebreid met een kleine zaal, horeca, een buitentheater en een ruimere foyer. Marktpartijen BMC en BAM Utiliteitsbouw dienden hiervoor samen een voorstel in.
  2. Groot commercieel theater op Suytkade
    Fitland en Green Invest legden een voorstel op tafel voor een groot theater voor commerciële programmering, als onderdeel van het Fitlandcomplex op Suytkade. De initiatiefnemers denken daarbij aan langlopende producties. Ook een klimwand, fitness en een zwembad maken deel uit van het plan. Het plan van Fitland/Green gaat er vanuit dat het huidige tijdelijke theater in de OLV-kerk een permanente status krijgt.
  3. Centrumtheater
    Een derde mogelijkheid is een nieuw te bouwen (klein) stand alone theater op een nader te bepalen gemeentelijke locatie in het centrum. Met de beschikbare middelen is het mogelijk een zelfstandig theater te bouwen. Het zal dan gaan om een eenvoudig gebouw met circa 500 zitplaatsen. Voor deze variant is geen voorstel ingediend door een marktpartij.

Uitgebreidere info van begin dit jaar: Voortgangsrapportage Permanent Theater.

Update op maandagmiddag 16 september:
de bijbehorende Rapportage Permanent Theater Helmond