14reacties

€45.000 vuurwerkschade voor gemeente

Tijdens de afgelopen jaarwisseling (en in de periode daarvoor en daarna) is in Helmond door vuurwerk voor bijna 45.000 euro schade veroorzaakt aan gemeentelijke eigendommen. Het gaat hierbij onder andere om afvalbakken, depodogs en verkeersborden.
Een groot deel van dat schadebedrag is ontstaan aan een besturingssysteem van een pompgemaal dat is opgeblazen aan de Tranchweg op het industrieterrein. Daarbij is een schade ontstaan van 27.000 euro.
Er is schade ontstaan aan 40 afvalbakken, zoals aan deze op de foto. Wijkagent Jeroen Loohuis maakte die foto op 1 januari in Helmond-Noord. Ook 5 depodogs (hondenpoep-bakken) en 10 tot 20 verkeersborden moesten het ontgelden. Dat laatste is nog een schatting van de gemeente, omdat nog niet alle verkeersborden in Helmond zijn bekeken.
De burger zal deze schades gaan betalen. De gemeente zal de kosten van de vuurwerkschades namelijk doorberekenen in de gemeentelijke belastingen. Zo worden de schades aan afvalbakken doorberekend in de afvalstoffenheffing en de schades aan depodogs in de hondenbelasting.
Behalve de schades aan gemeentelijke eigendommen, zijn er ook diverse bedrijven en organisaties die te kampen hebben met vuurwerkschades. Zo zijn er 5 bushokjes vernield door vuurwerk. De kosten hiervan komen niet voor rekening van de gemeente, omdat de hokjes eigendom zijn van CBS Outdoor. Dit is het bedrijf dat de abri’s (posters) in de bushokjes aanbiedt. Ook zijn enkele van de splinternieuwe bordjes van Rondje Helmond door vuurwerk vernield.