46reacties

Bezuinigen op wijkhuizen (Stadsgesprek)

Vanaf 2016 moeten we 500.000 euro per jaar bezuinigen op wijkhuizen. Dat is een bezuiniging van maar liefst 25%. Dat vraagt dus om stevige keuzes. Er is een aantal mogelijkheden om te bezuinigen.

Wat u eerst moet weten over wijkhuizen in Helmond
In Helmond zijn op dit moment 15 wijkhuizen. Alle wijkhuizen zijn in bezit van de gemeente en worden gehuurd door de vrijwilligersbesturen of door de LEVgroep.
Op dit moment geeft de gemeente Helmond jaarlijks 2,1 miljoen euro uit aan subsidie voor wijkaccommodaties. De helft van dit geld wordt uitgegeven aan subsidie voor de huur en exploitatie van de gebouwen. De andere helft is subsidie voor professioneel beheer van de wijkhuizen. Deze beheerders zijn in dienst van de vrijwilligersbesturen van het wijkhuis of van de LEV groep.

Wijkhuizen hebben het over het algemeen financieel niet breed. Daarom zoeken ze vaak met creatieve oplossingen naar extra inkomsten, zoals (commerciële) verhuur van ruimten. Tegelijkertijd willen we natuurlijk niet dat er oneigenlijke concurrentie ontstaat tussen de wijkhuizen, zalencentra en andere horeca in onze stad.
In onze stad zijn relatief veel m² aan ruimte waar inwoners elkaar ontmoeten zoals wijkhuizen, scholen, scoutinggebouwen, sportaccommodaties, zorginstellingen, culturele instellingen en horeca.

Opties om te bezuinigen
Om te bezuinigen zijn er een aantal opties mogelijk, of een combinatie daarvan. Welke optie vindt u het beste? Of heeft u misschien nog meer ideeën om te bezuinigen?

  • Optie 1: Huursubsidie halveren
    De wijkhuizen krijgen voortaan nog maar de helft van de huursubsidie. We appelleren op de creativiteit van inwoners en betrokken organisaties (en bedrijven) om voldoende inkomsten uit bijvoorbeeld verhuur, verkoop en sponsoring te vinden, zodat de extra last op de begroting van de wijkhuizen wordt opgevangen.
  • Optie 2: Helft van de wijkhuizen sluiten
    In de stad zijn voldoende plekken voor inwoners om elkaar te treffen en activiteiten te organiseren. We gaan in overleg om deze gebouwen beter te benutten, zodat er minder wijkhuizen noodzakelijk zijn.
  • Optie 3: We stoppen met professioneel beheer
    We laten het beheer van de accommodaties over aan vrijwilligers, zoals de gebruikers en wijkbewoners of mensen met een uitkering. Eventueel met deskundige of professionele ondersteuning.
  • Optie 4: We stoppen met alle subsidies aan de wijkhuizen
    De gemeente stelt alleen de wijkhuizen ter beschikking zonder huur te vragen. Voor alle overige kosten (beheer, energielasten, schoonmaak, inrichting) moeten de wijkhuizen zelf oplossingen vinden in samenwerking met gebruikers, vrijwilligersorganisaties, maatschappelijke organisaties en bedrijven.
  • Optie 5: uw idee?
    Ziet u andere mogelijkheden om deze bezuiniging op wijkhuizen te realiseren.

Namens het gemeentebestuur van Helmond,

.
.
.
Nathalie van der Zanden-van der Weijden
Wethouder Wmo, Armoedebestrijding en Stadswinkel