33reacties

Bezuinigingen op cultuur (Stadsgesprek 3)

De gemeente Helmond wil zich inzetten voor een goede culturele basis in Helmond. In het cultuurkompas in 2013 is de gemeentelijke ambitie als volgt verwoord: De Helmondse Cultuur willen we laten groeien (een cultureel veld dat past bij de omvang van de stad), en optimaal laten bloeien (vernieuwend en inspirerend).

Wat u eerst moet weten over cultuur in Helmond
In 2013 was er nog sprake van een mogelijk grote financiële impuls in cultuur: als we als Brabantse steden de titel culturele hoofdstad hadden behaald, zou er 10 miljoen euro in cultuur geïnvesteerd worden. Nu dat niet doorgaat, ziet de wereld er anders uit: we investeren niet in cultuur, maar gaan juist bezuinigen. Van de 10 miljoen euro die per jaar voor cultuur beschikbaar is, moet jaarlijks 1 miljoen bezuinigd worden.

In Helmond is er in alle culturele takken iets te vinden: podiumkunst (theater, muziek, dans), beeldende kunst (diverse musea), kunsteducatie (kunstkwartier), literatuur (bibliotheek, literair café etc), film, diverse evenementen. Een breed aanbod met een programma voor diverse doelgroepen. Zowel professionals als vrijwilligers zijn verantwoordelijk voor de organisatie hiervan, maar feit is dat een groot deel van dit aanbod mogelijk wordt gemaakt door een gemeentelijke subsidie. En er zijn meer onderwerpen waaraan de gemeente een bijdrage levert; monumentenzorg, archeologie, beeldende kunst in de openbare ruimte en subsidies voor culturele verenigingen of projecten.

Opties om te bezuinigen
Ongeveer een kwart van de kosten in de cultuurbegroting is niet direct beïnvloedbaar (zoals huurkosten). Overal een beetje af, is dus geen optie. Om te bezuinigen is er een aantal keuzes mogelijk, of een combinatie daarvan. Welke optie vindt u het beste? Of heeft u misschien nog meer ideeën om te bezuinigen?

  1. Een grote instelling sluiten. Welke kunnen we missen?
    We hebben vijf professionele instellingen (Bibliotheek, theater, kunsteducatie, museum en cacao – pop en film). Zou een stad als Helmond er voor kunnen kiezen om 1 instelling niet meer te subsidiëren..? NB: de subsidie voor de Cacaofabriek alléén is lang niet voldoende om jaarlijks 1 miljoen euro te bezuinigen. Dit geldt wel voor de overige 4 instellingen, deze krijgen meer subsidie.
  2. Creatiever omgaan met huisvesting instellingen
    Onze instellingen zitten qua locatie/gebouw ruim in hun jasje (het museum heeft bijvoorbeeld 2 locaties). Een groot deel van het cultuurbudget van 10 miljoen gaat in deze lasten zitten. Een wijziging in huisvesting levert dan ook mogelijk veel op.
  3. Subsidies op amateurkunst schrappen, dit betekent een hogere eigen bijdrage voor cultuurbeoefening.
    De subsidie voor amateurverenigingen schrappen betekent een totale bezuiniging van €150.000. Per lid van een vereniging betekent dat een stijging van gemiddeld €80,- per jaar (het gemiddelde lidmaatschapsbedrag is nu rond de €100,-). Is het wel nodig dat de gemeente bijdraagt in de kosten van het beoefenen van cultuur..?
  4. Stoppen met alle evenementensubsidies. De stad moet dit zelf oppakken en ook zichzelf daarmee vermarkten. Dit is geen overheidstaak.
    De gemeente subsidieert Helmond Marketing en besteedt daarnaast jaarlijks nog €150.000 aan cultuurgerelateerde evenementen (b.v. Impact, Kasteeltuinconcerten etc., maar niet bijvoorbeeld de kermis en Koningsdag). Het budget hiervoor zou geschrapt kunnen worden: laat het maar aan de stad en sponsoren over wat er aan evenementen ontstaat…

Verder kan nog gedacht worden aan:

  • Is het voor een stad als Helmond van belang dat er een cultureel aanbod is wat ook mensen van buiten de stad trekt?
  • Er is veel beeldende kunst in de openbare ruimte. Repareren kost geld; opslaan is goedkoper. Hiermee kan jaarlijks €30.000,- bespaard worden.
  • Op monumentenzorg en archeologie kan jaarlijks zo’n €100.000,- bespaard worden. Voor particulieren wordt het dan wel lastiger om een monument te onderhouden; risico op verval is dus aanwezig. Bij archeologisch interessante ontwikkelingen kan dan alleen het wettelijk noodzakelijke gedaan worden.

Namens het gemeentebestuur,

.
.

Wethouder Stedelijke ontwikkeling, Volkshuisvesting, Sport, Cultuur en Stadsmarketing.