25reacties

De 3 genomineerden Helmonder van het Jaar

Nieky Holzken, Stichting De Helmondse Musical en Stichting Dickensnight Brandevoort maken kans om de Helmonder van het Jaar 2016 te worden.
De winnaar ontvangt een cheque van 4000 euro en een bronzen sculptuur van de Helmondse kunstenaar Willem van der Velden. De 2 andere genomineerden ontvangen elk een cheque van 1000 euro en alle 3 krijgen zij een oorkonde. De prijzen worden beschikbaar gesteld door Rabobank Helmond. Maandag 9 januari 2017 wordt de Helmonder van het Jaar 2016, tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst van de gemeente, in theater Speelhuis bekendgemaakt.
De jury over de 3 genomineerden:

  • Kickbokser Nieky Holzken vraagt als ambassadeur meer aandacht voor het pestprobleem. “Wees een maatje, geen pestkop” is zijn boodschap. Nieky wil de jeugd inspireren en hen na laten denken over wat pesten met je doet. Op de sportschool waar Nieky zelf traint, heerst veel respect voor elkaar. Luisteren naar de trainer en respect hebben voor iedereen, ook voor de tegenstander. Dat overbrengen wordt gezien als een vorm van opvoeding.
  • Met de tweejaarlijkse musical brengt Stichting De Helmondse Musical de belangrijke parels uit het enorme erfgoed van de stad Helmond breed en toegankelijk onder de aandacht. Met herkenbare onderwerpen en een schappelijke toegangsprijs is hun musical van en voor iedereen. De stichting zorgt hierdoor voor verbinding, vernieuwing, verbreding en vermaak in de Helmondse kunst- en cultuurwereld en plaatst zodoende de stad hoger op de prestigieuze ranglijst van De CultuurKaart van Nederland, van onderzoeksinstituut Atlas voor Gemeenten.
  • Traditiegetrouw staat de wijk Brandevoort ieder jaar in december in het teken van de schrijver Charles Dickens. Een hele zondag waant Brandevoort zich dan in het Engeland van 1850, bekend uit de boeken van Dickens. Er zijn jeugdige schoffies, verlegen tieners, arme sloebers, rijke stinkerds en de norse figuur Scrooge (bekend van A Christmas Carol van Dickens) te vinden. Dickensnight startte in 2003. De vrijwilligers van Stichting Dickensnight Brandevoort ontvingen destijds zo’n 1500 gasten, voornamelijk uit de eigen wijk. Afgelopen jaren bezochten zo’n twintigduizend mensen dit evenement.

Jaarlijks ontvangt de jury vele aanmeldingen waaruit men een keuze moet maken. Naast Peter de Bruin als juryvoorzitter bestaat de jury uit burgemeester Blanksma, Jan Jaspers, Bart Spoormakers en de winnaar van het voorgaande jaar, in dit geval Martin Thijssen (voorzitter Literair Café). De Helmonder van het Jaar is een persoon of instelling die zich verdienstelijk maakt voor de stad Helmond op sociaal, maatschappelijk of cultureel gebied. Iemand die de stad Helmond en haar medebewoners een warm hart toedraagt en zich op een bijzondere wijze hier belangeloos voor inzet.
Naast de juryprijs, wordt er ook op 9 januari ook de Publieksprijs uitgereikt. Vanaf half december kan er via www.rabobank.nl/helmond gestemd worden voor de Publieksprijs op de 3 genomineerden.
Eerdere winnaars zijn: Het Literair Café, Wim Daniëls, de Rimboband, Kasteel van Sinterklaas, Jan Visser Museum, Charel Nuytens, Popkoor Kolok, Pieter Gruijters, stichting Truckersday, Bernard van Lieshout van KBO Helmond, de centrummanagers Thieu de Wit en Jan Verspaget, Scouting Leonardus, Kitty van Bussel-van Duijnhoven (oprichtster Stichting Vluchteling als Naaste), Paul Smits van Kindervarieté Jacona, Carnavalsvereniging De Keiebijters, mede-oprichter Cor Tilburgs van de Rimbo Band, toneelvereniging St. Genesius, voorzitter Afra Claassen van de Gehandicapten Sportvereniging Gewest Helmond, pedagogische hogeschool De Kempel, de Algemene Hulpdienst en zuster Liesbeth van der Meijden van de stichting Mensen voor Mensen.

In de reacties hieronder staan updates.