22reacties

Geen wegwaaiende plastic afvalzakken

– PRIMEUR –
In januari zijn lantaarnpalen verspreid over heel Helmond voorzien van Kroonringen. Aan die Kroonringen kunnen mensen hun zak(ken) met plastic afval hangen zodat die niet kunnen wegwaaien. Omdat die gevulde plastic zakken namelijk erg licht zijn, bleek daardoor het straatbeeld.te worden ontsierd met rondslingerende zakken en maakte dat het opruimen door afvalverwerker Blink weer lastiger. Daarbij kunnen de vuilnismannen op deze wijze de zakken, door ze ineens van de ring te halen, veel makkelijker inzamelen.

Vorig jaar startte de gemeente een proef in Helmond West en De Kroon (een buurt in Mierlo-Hout met een toepasselijke naam). Die geslaagde proef heeft er toe geleid dat onlangs in de Rijpelberg lantaarnpalen met zo’n ‘halsband’ zijn voorzien. Stap voor stap worden nu de andere wijken voorzien. In januari zou de hele stad voorzien moeten zijn, zo liet de woordvoerder van de gemeente weten.
Nadat de gemeente de Kroonringen overal heeft opgehangen, kunnen inwoners aangeven om welke lichtmast zij nog een ring geplaatst willen zien. Die verzoeken worden beoordeeld en zo mogelijk wordt de ring dan geplaatst. Veiligheid én loopafstand zijn daarbij bepalend.
Leuk detail is dat de Kroonringen ontworpen zijn door Rob Crins van het Helmondse designbureau GBO (in opdracht van de vuilnisverwerkingsbranche). Met de inmiddels gepatenteerde  Kroonring van gerecycled plastic behaalde GBO de 4e plaats bij de Milieu 2011 Innovatieprijs en de 25e plaats in de MKB Innovatie Top 100. Destijds waren ze nog oranje, nu inmiddels grijs.
Social media berichten afgelopen weekend met de meest vreemde verhalen  over deze Kroonringen in de Rijpelberg, zijn dus inderdaad broodjeaapverhalen.

Updates staan in de reacties hieronder.