25reacties

Gezelliger centrum door minder regels

Deze week heeft de gemeente aangepaste terras- en (voor de detailhandel) uitstallingenregels vastgesteld die vanaf 27 juli op de gemeentelijke website staan.
De Helmondse horeca wilde graag meer vrijheid om hun terras aantrekkelijk in te richten. Ook de wijkraad Centrum gaf aan dat zij voorstander is van meer terrassen in Helmond-centrum omdat dat meer beleving en gezelligheid geeft.
Horecaondernemers en gemeente werkten daarom het afgelopen half jaar aan de vereenvoudiging van de terrasregels. Het resultaat zijn duidelijke, handhaafbare algemene regels (dus zonder vergunningenstelsel) met zo min mogelijk administratieve rompslomp voor de ondernemer. Doelstelling is om  aantrekkelijke terrassen te laten ontstaan met duidelijkere verschillen tussen de verschillende horecagelegenheden (geen eenheidsworst).
Een ruime meerderheid van de detailhandel wilde van het geldende nul-meter-beleid in het centrum naar een mogelijkheid van uitstallingen tot 1 meter uit de gevel. Ook de wijkraad Centrum is het daarmee eens; zij vindt de huidige winkelstraten in het centrum kaal en ziet daar graag meer beleving.
De detailhandel is overigens geen voorstander van het volledig afschaffen van de regels binnen die meter: ze willen een zekere kwaliteit behouden en niet terug naar de rommelige situatie in de periode voorafgaand aan de kwaliteitsimpuls.
De nieuwe regels geven meer ruimte voor uitstallingen. Daarbij wordt er wel op gelet dat er geen onveilige situaties en overlast ontstaat. Niet alleen in het centrum wordt meer ruimte geboden voor uitstallingen; ook in Brandevoort laat de gemeente de teugels vieren.
Wethouder Yvonne van Mierlo: “Ik ben erg blij met deze verruimde regels voor terrassen en uitstallingen. Het geeft ondernemers ruimte om te ondernemen, zonder dat daarbij al te veel administratieve rompslomp komt kijken. Tegelijkertijd vraagt het natuurlijk ook iets van de ondernemers zélf: het is aan hen om te blijven zorgen voor een kwalitatief mooi horeca- en winkelgebied.”
De aangepaste vrije regels voor terrassen en uitstallingen zijn het gevolg van de deregulering die de gemeente nastreeft. Zij willen de regeldruk voor haar inwoners, maatschappelijke organisaties en ondernemers verminderen. 1 Van de deelprojecten onder de vlag van deregulering voor ondernemers betreft het beleid rondom uitstallingen, reclame en terrassen. Het geldende beleid was een uitvloeisel van de kwaliteitsimpuls Centrum uit 2005. In oktober 2014 is een project gestart om dit beleid te evalueren,  mede naar aanleiding van het coalitieakkoord waarin deregulering ook een aandachtspunt is.