20reacties

Helmonds station wint internationale prijs

Het nieuwe NS-station van Helmond won vanmiddag de ‘Brunel Award 2014′ voor stationsarchitectuur. Ivo Bastiaansen is bij de uitreiking in de Zuiderkerk in Amsterdam aanwezig en fotografeerde die prestigieuze prijs:

Deze prijs voor het project ‘Stationsgebied Helmond’ werd uitgereikt aan de gemeente Helmond, de opdrachtgever van het project waarin zo’n 30 miljoen werd geïnvesteerd. Stationsgebied Helmond is een ontwerp van StudioSk en de afdeling Stedenbouw van de gemeente Helmond. Meer info en veel foto’s.
De Brunel Awards zijn internationale aanmoedigingsprijzen voor opdrachtgeverschap in spoorwegarchitectuur en design in de hele wereld. Zij zijn een belangrijke stimulans voor de esthetische kwaliteit, klantvriendelijkheid en duurzaamheid in de spoorwegarchitectuur. Ook Rotterdam viel dit jaar in de prijzen.
De Brunel Awards Competitie wordt eens per 3 jaar georganiseerd door de Watford Group en Union International de Chemin de Fer (UIC). ProRail, NS, Movares, Arcadis en Spoorbouwmeester ondersteunden deze editie vanwege het 175-jarig bestaan van het Nederlandse spoor en de 125e verjaardag van station Amsterdam Centraal. De juryvoorzitter van de Brunel Awards was dit jaar rijksbouwmeester Frits van Dongen. Volgens Van Dongen hebben de Brunel Awards grensoverschrijdende belang. “Het stimuleert de kwaliteit van alle vormen van spoorarchitectuur in de hele wereld.”
De Brunel Awards Competitie kent de categorieën stationsgebouwen, industrieel ontwerp, grafisch ontwerp en kunst, technische infrastructuur en omgeving en rijdend materieel. Er waren bijna 100 inzendingen ingestuurd uit 14 landen, niet alleen uit Europa, maar ook uit Japan en de Verenigde Staten.
De internationale prijzen zijn vernoemd naar Isambard Kingdom Brunel (1806 – 1859), een beroemde Britse spoorarchitect die de Great Western Railway heeft ontworpen en gebouwd.