29reacties

Nieuwe kunstwerk: ‘Het Bumke Rijpelberg’

‘Het Bumke Rijpelberg’ van de Helmondse kunstenaar Jos van den Reek wordt het Carat-kunstwerk dat in de Rijpelberg zal komen.
In februari riep de wijkraad bewoners op ideeën in te sturen voor een kunstobject voor de wijk. Uit de ingezonden voorstellen werd een voorselectie van 3 objecten gemaakt. De wijkbewoners en ondernemersvereniging Carat (die het kunstobject schenkt) kozen voor optie 3.
De stichting Carat biedt dit kunstwerk aan de Rijpelberg aan vanuit het project ‘Carat houdt Helmond bij elkaar’, een initiatief om in alle Helmondse wijken in overleg met de bewoners een passend kunstwerk te plaatsen.

‘Het Bumke Rijpelberg’ vertelt het verhaal van die wijk. De stam van de boom symboliseert de Weg door de Rijpel, de centrale aanvoerweg. De groene takken staan voor het Rijpelbergse groen, de rode bloemen duiden de vele kleurrijke hofjes aan. De vele fiets- en wandelpaden komen tot uiting in het doorlopende oranjerode lint. En de spar is de vertegenwoordiger van de zandgronden.
In nauwe samenwerking met deze kunstenaar uit de Rijpelberg zullen Carat, gemeente Helmond, de aannemer en de wijkraad Rijpelberg het kunstwerk gestalte gaan geven. Er wordt gedacht om cortenstaal te gebruiken, mogelijk in combinatie met glas en een RVS stalen kabel. Randvoorwaarde is in ieder geval dat het hufterproef moet zijn.
De wijkbewoners hebben hun voorkeur uitgesproken voor het Wederhof als locatie voor het kunstwerk. Waar het daar precies komt te staan is nog niet bekend. Het streven is om ‘Het Bumke Rijpelberg’ medio juni 2014 te plaatsen en te onthullen.