5reacties

Hockeyclub Helmond mag niet uitbreiden

De Raad van State vernietigde zojuist het bestemmingsplan dat uitbreiding van HC Helmond mogelijk maakte. Het in februari 2018 door de gemeenteraad aangenomen B&W-voorstel Buitengebied Helmond – Horst 27 (hockeyclub)’ (pdf) kreeg niet de goedkeuring van deze hoogste rechtsprekende instantie die een uitspraak kan doen over een geschil tussen burger en overheid. Daarmee is een uitbreiding naar 5 hockeyvelden aan de Horst voorlopig(?) geblokkeerd.

Verschillende Helmonders en de Stichting tot Behoud en Ontwikkeling van de Ecologische en Cultuurhistorische Waarden van het Middengebied Eindhoven-Helmond gingen tegen het bestemmingsplan in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij vinden dat er betere locaties zijn voor de uitbreiding en betwijfelen of de uitbreiding wel nodig is. Verder vrezen zij schade aan de natuur. Hun zaak werd op 26 maart behandeld.
Met de uitspraak van vanochtend krijgt de al 15 jaar lopende discussie over de uitbreiding van het sportterrein van de hockeyclub (die in oktober 1178 leden had) een volgend hoofdstuk. Op onderstaand kaartje de situatie zoals die zou zijn geworden. Hockeyveld A, B en D zouden op de huidige plek blijven liggen. De uitbreiding, het vijfde veld, zou veld E worden. Tegen de velden E en F waren 172 parkeerplaatsen gepland.