5reacties

Hoe veilig en leefbaar is het in Helmond?

De gemeente heeft de leefbaarheid en veiligheid gemeten zoals de Helmonders die beleven. De resultaten staan in een lijvig rapport, de Veiligheidsmonitor Helmond 2013. Het beeld dat daarin geschetst wordt omvat niet alle facetten van het veiligheidsdomein. Zo maken bijvoorbeeld veiligheid van bedrijven en in de horeca, georganiseerde criminaliteit en milieudelicten geen onderdeel uit van de monitor. Maar toch, deze monitor geeft een indicatie, ook per wijk. De politiecijfers in deze monitor presenteerden we vorige maand al.
Enkele feiten uit de monitor: de meeste Helmonders zijn tevreden over het onderhoud in de omgeving en over de voorzieningen voor kinderen. Over de voorzieningen voor jongeren is 30% tevreden en 30% ontevreden. Te hard rijden, hondenpoep en parkeerproblemen zijn de problemen die het hoogst zitten.
Je kunt het hele rapport (pdf) lezen (de samenvatting in het begin is zeker de moeite), de burgemeester en haar wethouders deden dat al en concludeerden in algemene zin:

Dat het goed gaat met de leefbaarheid en veiligheid in Helmond. Dit blijkt zowel uit de beleving van de inwoners als uit de politiecijfers over criminaliteit en overlast. In vergelijking met andere middelgrote steden in Nederland is Helmond als een gemiddelde stad te typeren. Een stad waar men zich relatief veilig voelt. Maar ook een stad met aandachtspunten.
De ontwikkeling van veiligheid laat in de afgelopen vijf jaar op een aantal punten een positieve lijn zien. Zo voelen inwoners zich vaker veilig. En een aantal soorten criminaliteit met grote impact op inwoners zijn gedaald. Hierbij kunt u denken aan woninginbraken, bedreigingen en mishandelingen.
We zien echter ook aandachtspunten. Eén daarvan is jeugdoverlast. Een thema waarover we de afgelopen periode verschillende keren met u van gedachten hebben gewisseld. Verder zien we een opvallende stijging van het aantal fietsendiefstallen en inbraken in schuren en garages.