50reacties

Jacobs roept Vrij Nederland op ’t matje

– PRIMEUR –

Oud-burgemeester Fons Jacobs heeft bij de Raad voor de Journalistiek een klacht ingediend tegen het weekblad Vrij Nederland. Hij is het niet eens met de inhoud van hun artikel getiteld Een opgeblazen zaak van Sjors van Beek en Harry Lensink.
In dat 6 pagina tellend artikel gaan die 2 auteurs onder meer in op de vergunningverlening bij coffeeshop Carpe Diem, de bedreiging waardoor Jacobs van eind 2010 tot medio 2011 een intensieve persoonsbeveiliging had én het langdurige strafrechtelijk corruptie-onderzoek van de rijksrecherche naar hem. Het artikel verscheen op 11 mei in de papier versie van Vrij Nederland, waarvan ook een (verkorte) internetversie is. Op Sargasso verschenen hierover 7 artikelen. De landelijke media pikte het verhaal destijds op.
Waarvoor onze voormalige burgemeester het weekblad precies ter verantwoording roept, weten we niet omdat we geen afschrift konden bemachtigen van zijn schriftelijke klacht. Een woordvoerster van Vrij Nederland wilde geen commentaar geven zo lang het ‘onder de rechter’ is en Fons Jacobs was niet bereikbaar voor commentaar.
Vrijdagmiddag 30 augustus behandelt de Raad voor de Journalistiek de klacht. Tijdens die zitting in Amsterdam kunnen beide partijen hun standpunten toelichten. Uiterlijk 8 weken later doet de Raad voor de Journalistiek uitspraak.

Update dinsdag 27 augustus:
Klacht Jacobs bij Raad voor de Journalistiek over VN-artikel bekend
Update vrijdag 8 november:
Klacht van Fons Jacobs tegen Vrij Nederland is ongegrond