11reacties

Krijgt heel Helmond supersnel internet?

Dinsdagavond 27 februari beslist de gemeenteraad of er in Helmond glasvezel wordt aangelegd. Stemt de gemeenteraad in, dan krijgt heel Helmond binnen 3 jaar supersnel internet. De gemeente gaat er dan zelf voor zorgen dat overal glasvezel wordt aangelegd. En niet, zoals nu, alleen maar in een paar wijken en op de industrieterreinen.
De gemeente ziet glasvezel als een nutsvoorziening zoals bijvoorbeeld riolering.

“Iedereen moet gebruik kunnen maken van heel snel internet en tegen betaalbare prijzen. Op dit moment kunnen we in Helmond met de bestaande kabels nog redelijk uit de voeten. Maar op korte termijn wordt dat anders. Vooral zorg op afstand vraagt om een snelle en uitgebreide internetvoorziening. Ideaal voor mensen, die ondanks beperkingen en medische problemen zo lang mogelijk zelfstandig willen blijven wonen” aldus de gemeente. Met de nieuwe techniek is ook gratis Wifi mogelijk op straat en in openbare gebouwen.
Het is de bedoeling, zie het raadsvoorstel (pdf), dat het een open glasvezelnetwerk wordt. Elk bedrijf of instelling, die digitale diensten aanbiedt, kan er straks gebruik van maken. Helmonders kunnen dan kiezen uit talrijke producten, van televisiezenders en telefoon tot medische hulp en bewaking. De gemeente wil de glasvezelkabels graag aanleggen samen met marktpartijen op dit gebied. Maar alleen als die partijen instemmen met de belangrijkste eisen, te weten aanleg over de hele stad en open voor alle diensten en producten. Als niet aan die eisen wordt voldaan, dan neemt de gemeente het heft in eigen handen.

In de reacties hieronder staat een update.