9reacties

Krijgt Helmond een stedenband met Burnley?


– PRIMEUR –
Martijn Rieter van Helder Helmond wil dat B&W onderzoekt of onze stad ook een stedenband kan aangaan met Burnley. Deze stad in het noordwesten van Engeland is tegenwoordig bekend van de traditie- en historievolle Burnley FC.
De supporters van die Premier League club en Helmond Sport hebben al 22 jaar een innige vriendschapsband. Dat werd prachtig vastgelegd in oa deze Engelse documentaire, deze video, strandhanddoeken, het filmpje in deze weblogreactie en de foto’s van een gezamenlijk feestweekend ter ere van de bevrijding van Helmond in 1944.
Hieronder Martijns volledige brief aan B&W en de andere gemeenteraadsleden. Zodra zijn raadsvraag (Question) een antwoord (Answer) van B&W krijgt, komt dat in zijn geheel in de reacties hieronder.

Afgelopen 4 mei is er door supporters van Helmond Sport gevoetbald tegen de Engelse supporters van Burnley FC. Beide supportersgroepen zijn al jaren bevriend en stonden dat weekend stil bij de bevrijding van Helmond. De hechte vriendschap tussen de supportersgroepen ontstond in 1997. Darran Wooller verhuisde als arbeidsmigrant van Burnley naar Helmond. Hij vond hier werk en kwam al snel in contact met Helmond Sport. Vanaf het begin worden er uitstapjes over en weer gemaakt. Deze vriendschap, die dus al 22 jaar bestaat, lijkt ieder jaar steeds sterker te worden en er komen steeds meer mensen bij.
 ­
De club is gelegen in de plaats Burnley, in het Engelse graafschap Lancashire. De plaats telt ruim 73.000 inwoners. Naast de sterke supportersband zijn er meer overeenkomsten tussen Helmond en Burnley. Beide zijn oude industriesteden. Net als Helmond was Burnley een textielstad. Zelfs lange tijd hoofdproducent van katoen in de wereld. Ook liggen beide steden aan een kanaal. Opvallend is verder nog dat beide inwoners met een accent praten.
 
Voor Helder Helmond zijn dit redenen genoeg om te onderzoeken of er een stedenband tussen Helmond en Burnley kan worden aangegaan.
 
Helder Helmond is zéér benieuwd naar zowel de reactie van raad als van het college!

In de reacties hieronder staat een update.

Q&A
9 reacties
Reageer

Als het tussen die supporters al 22 jaar kan, waarom dan niet tussen die gemeentes?
Ik zeg ja!! :-)

Hopelijk snapt de politiek dat dit een prachtige kans is. De wedstrijden van Burley FC op TV krijgen wekelijks wereldwijd een miljoenenpubliek. Daar kunnen we als Helmond dan soms een mooi exposure-graantje van meepikken.

Vraag aan Helder Helmond:
wat kost zo'n stedenband behalve wat reis- en telefoonkosten van de burgemeester?

Wou geweldig nieuws zijn! De 2 steden hebben meer van elkaar weg dan we denken.

Joey van der Aa

💯 punten voor het idee.
👌 Ideetje: Jaarlijks een oefenwedstrijd tussen Burnley en Helmond Sport en als voorwedstrijd een team van ieders politici, G-team, politie, kasteleins, ....

Ik zeg doen!!! Clubs en steden lijken veel op elkaar

Ralf van Deursen

Update:
De Burnley Express (maandelijks 21.352 lezers in Burnley) pakt het nieuws op. De kop mag er wezen, het artikel van deze Engelse krant ook 😉:


Sing when you're twinning: Dutch politician proposes twinship between Burnley and Helmond

Eerder liet In de Hekken ons weten dat zij een maand geleden dit uitgebreide artikel publiceerden:


Burnley from the north, Helmond from the south

Ik zeg: doen! Ook de mentaliteit van de inwoners van beide steden komt erg overeen.

Zal Burnley het plekje gaan innemen van Zielona Góra?

@smits
De kosten hiervan hangt helemaal af van hoe het ingevuld gaat worden. Dus dat is nu nog moeilijk in te schatten.

Martijn Rieter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam:

Website: