14reacties

Lucy zegt “Barst maar met je Ruit”

We kennen allemaal de nationale fiasco’s genaamd Betuwelijn, de Fyra en de NoordZuid in Amsterdam. Allemaal grootschalige infrastructurele projecten, bedacht en uitgevoerd door de overheid. In al die gevallen was er voorafgaand aan de aanleg van de latere financiële sinkholes veel negatief commentaar van vele deskundigen: de business case zou nooit rond te krijgen zijn, de omgevingsschade werd structureel te laag ingeschat, en het maatschappelijk nut werd schromelijk overdreven. De reden dat deze projecten toch doorgingen: megalomane bestuurders die hun sporen (haha) in de geschiedenisboekjes wilden nalaten… en in het Nederlandsch landschap niet te vergeten. Vaak werden ze hierbij gesteund door de notabelen uit het bedrijfsleven: binnen het old-boys network moest natuurlijk wel geld verdiend blijven worden, en de gemakkelijkste manier is om elkaar leuke projectjes toe te schuiven, betaald van gemeenschapsgeld.

Ook in Brabant hebben wij zo’n megalomane dorpsidioot die het te hoog in de bol heeft gekregen, te weten onze eigen Helmondse Ruudje van Heugten. Ruudje is ongetwijfeld een aardige man: zit al lange tijd in de politiek, en aangezien hij van het CDA is, zit de teflonlaag er bij hem dikker op dan de make-up van Haagse Barbie. Ruudje wil, nadat hij in Helmond zijn rol heeft gespeeld in het lokale bestuur, graag “iets betekenen” voor Brabant (Helmond was te klein, maar Den Haag was een maatje te groot voor hem) en door één of andere gedachtenkronkel in z’n grijze massa meent hij dat te moeten vertalen met tig vierkante meters asfalt dwars door ons Brabantse land, Helmond inclusief: De Ruit. Zijn partijvriendje Verhagen (u weet wel, die gladjanus die zich liet gedogen door die Limburgse blondine) zal als voorzitter van Asfalterend Nederland ongetwijfeld trots op hem zijn en hem af en toe een schouderklopje geven: dat heeft die jongen soms nodig.

Ook hier roepen bij tijd en wijle – met name als er weer eens een met argumenten en door onderzoek gestaafd rapport naar voren komt waaruit wederom blijkt dat die hele Ruit geen enkel nut gaat dienen: noch maatschappelijk, noch verkeerstechnisch, noch ecologisch, noch financiëel – zijn vriendjes van de grote Brabantse bedrijven dat “de Ruit toch echt wel noodzakelijk is.” Ook door Helmondse werk- en actiegroepen zoals Brouwberg zijn honderden pagina’s gevuld met zowel wetenschappelijke als maatschappelijke bezwaren. De roep van enkele mannen met aanzien versus intussen planken vol vaak wetenschappelijke rapportages. Het doet me denken aan de grote mannen van aanzien van vroeger, die ook bezwoeren dat bijvoorbeeld de aarde niet rond was. Dat moest je maar geloven. Net als in God. Ruudje voelt zich een beetje God, en dus gelooft hij in zichzelf en mag niemand daaraan twijfelen. Amen.

Na de centrumdoorklievende Kasteel Traverse krijgt Helmond er, als het doorgaat, een tweede doorklievend stuk asfalt bij: linksom of rechtsom, maar Rijpelberg, Brouwhuis en Dierdonk (wat zullen we zeggen, 30.000 Helmonders?) zullen hetzelfde gaan ervaren als het Centrum van Helmond: geluidsoverlast, fijnstofoverlast en landschapsvervuiling. En schiet d’n gemiddelde Helmonder er iets mee op? Volgens vrijwel alle verkeersmodellen: neen.

Het lijkt erop dat Rücksichtloze Ruudje zijn zin wil blijven doordrammen, getuige ook weer de glossy folder (pdf) die deze dagen ook onder de Helmonders verspreid wordt: overheidspropaganda waar men in menig communistisch land met jaloezie naar zal kijken. Dat het gemeentebestuur in zijn eigen Helmond het niet langer wil, de Helmondliefde van Ruudje is niet zo groot blijkbaar. Dat ook vele andere gemeentebesturen het ding niet willen, dat de meeste bewoners het ding niet willen, dat de meeste deskundigen het ding niet willen: het interesseert Ruudje niets. De plaat die hij voor zijn kop lijkt te hebben is welhaast zo groot dat je er de hele Ruit mee kunt voorzien van geluidswallen.

Beste Ruudje: ik weet niet – en wil als keurige dame ook niet weten – waar je compensatiedrang vandaan komt, maar wat het ook is: je lost het niet op met het vernaggelen van het Brabants land en het verstieren van het leef- en woonplezier van compleet Helmond. Barst maar met je Ruit!

Vanaf ‘n benkske:
Lucy d’Uylenspiegel