58reacties

Pannenkoekschip als eerste via Julianabrug

Voor het eerst in vele jaren gaat volgende week de gerenoveerde Julianabrug weer open voor de scheepvaart. Want op woensdagavond 2 november rond 8 uur zal Het Pannenkoekschip die brug als eerste passeren.
Momenteel wordt op een werf in het Friese Franeker de laatste hand gelegd aan het inrichten van dit schip uit 1927 tot restaurant. Komende donderdag begint ’s ochtends de lange vaart via de Waddenzee, het IJsselmeer en Amsterdam naar Helmond. Dat gaat niet op eigen kracht. Omdat de motor uit het schip (Wilmar genaamd) is verwijderd, wordt er een duwboot ingezet.

Het pannenkoekrestaurant ligt vanaf woensdagavond 2 november permanent in het kanaal ter hoogte van verzorgingshuis Keyserinnedael. Geert Blenckers en Jeroen van Schijndel denken half november de deuren te kunnen openen. Er zal dan plaats zijn voor zo’n 120 gasten. Ook komt er een expositieruimte over de rijke geschiedenis van Helmond met het kanaal. Voor kinderen wordt daartoe een app ontwikkeld. Daarmee kunnen zij zich spelenderwijs vermaken via een speurtocht in en op het schip.
Gedurende 4 weken werden de 3 brugdelen van de Julianabrug gerenoveerd voor een bedrag van 100.000 euro. Zodoende kan die weer open en dicht en kunnen schepen voortaan incidenteel doorvaren tot aan de Havenbrug. Omdat de gemeente Laarbeek haar brug sinds kort ook incidenteel wil openen, kan Het Pannenkoekschip en op zondag 13 november de stoomboot van Sinterklaas naar Helmond varen. Die buurgemeente weigerde lange tijd (tenminste 5 jaar) hun brug in Aarle-Rixtel daartoe te openen.
De werkzaamheden aan de Julianabrug zijn overigens nog niet helemaal afgerond. Van de 3 brugdelen zijn er 2 opnieuw ingeregeld en automatisch te bedienen en daarmee helemaal gereed. Van 1 brugdeel is de motor echter kapot waarvoor een nieuwe besteld wordt. Dit heeft geen consequenties voor het binnenvaren van het Pannenkoekenschip: de brug kan op handbediening en met een hulpmotor omhoog en omlaag. Het inbouwen en inregelen van de nieuwe motor zal in de laatste maanden van het jaar gebeuren.

In de reacties hieronder staan de updates.