4reacties

Q&A: jongeren met een arbeidsbeperking

Lonneke Maráczi van de SP stelde schriftelijke vragen aan het college van burgemeester en wethouders naar aanleiding van het ED-artikel Zicht kwijt op ‘probleemjeugd’ (pdf) op 15 juli.
Vandaag hieronder haar 8 vragen (Questions) voorafgegaan door haar volledige inleiding. Zodra de antwoorden (Answers) van B&W bekend zijn, plaatsen we die ook in zijn geheel in de reacties hieronder.

Een groot deel van de jongeren met een arbeidsbeperking dreigt buiten de boot te vallen door de invoering van de Participatiewet. Door alle wettelijke veranderingen is het structurele vangnet van voorheen, zoals uitstroom naar de Wajong of de wet sociale werkvoorziening, weggevallen. Deze jongeren blijven onder de radar, stelt directeur van Erp van de sociale werkvoorziening in Bladel: “Het gaat om jongeren voor wie een baan bij een gewoon bedrijf te hoog is gegrepen. Als die thuis komen te zitten, glijden ze af.”
Vragen:

  1. Is aan te geven hoe groot genoemde groep jongeren in Helmond c.q. de Peelgemeenten is?
  2. Is bekend hoe groot de groep jongeren is die in juli afstuderen op de VSO-scholen in Helmond c.q. de Peelgemeenten?
  3. Is het inzichtelijk te maken om hoeveel “nuggers” het hierbij zal gaan?
  4. Deelt het college onze mening dat als deze jongeren buiten zicht raken zij geen gelijke kansen krijgen om aan hun toekomst te werken, met alle (maatschappelijke) gevolgen van dien? Wat is de visie van het college op deze groep jongeren?
  5. De landelijke cliëntenraad sprak al in 2012 de zorg uit: “Er moet een nauwere samenwerking komen tussen scholen en gemeenten. Gebeurt dit niet, dan dreigen grote groepen jonggehandicapte schoolverlaters die wel arbeidsvermogen hebben, buiten de boot te
    vallen”. Hoe nauw wordt er op dit moment door de gemeente met de scholen samengewerkt?
  6. Hoe denkt het college dit landelijke probleem lokaal/regionaal te gaan oplossen?
  7. Hoeveel mensen met een Wsw-indicatie die op 31 december 2014 op de wachtlijst van de Atlant Groep stonden hebben tot nu toe voorrang gekregen op de extra banen (garantiebanen)? Hoeveel daarvan zijn jonggehandicapten? Hoeveel mensen staan er nu nog op de wachtlijst? Hoeveel daarvan zijn jonggehandicapten?
  8. Hoeveel mensen zijn er inmiddels opgenomen in de doelgroep-registratie? Hoeveel daarvan zijn jonggehandicapten?