25reacties

Kreeg Xperience World €150.000 ipv €0?

Berry Smits van Helmond Aktief stelde zojuist schriftelijke vragen aan het college van burgemeester en wethouders over Xperience World. Zijn vragen betreffen een mogelijke betaling van € 150.000 aan de initiatiefnemer Arno Geul. Dit terwijl wethouder Stienen destijds gezegd had dat het niet doorgaan van dit project op het Obragas-terrein met gesloten beurzen was afgedaan.
Vandaag hieronder zijn vragen (Questions) voorafgegaan door zijn inleiding in het geheel. Zodra de antwoorden (Answers) van het college bekend zijn, plaatsen we die in zijn geheel in de reacties.

Rondom het dossier Xperience World zijn al diverse zaken de revue gepasseerd.
Na de moeilijke besluitvorming in de raad, waar een coalitie partner de nodige twijfels naar voren bracht, bleek uiteindelijk dat planvorming maar met name de financiering door externe partijen, op een fiasco uit te draaien.
Na het terugtreden van v/m wethouder P. Tielemans en kartrekker van dit project kwamen diverse onvolkomenheden boven drijven. Wethouder Frans Stienen nam hierna het dossier over en kwamen diverse zaken in de openbaarheid. Meest frappante melding was wel dat de initiatiefnemer, daags voor het ondertekenen van de (grond)overeenkomst, aangaf dat de financier(s) zich uiteindelijk hadden teruggetrokken en het project van de Gamehal hierdoor ernstig zou gaan worden vertraagd.
Toen de initiatiefnemer en college uiteindelijk overeen kwamen om niet verder te gaan met planontwikkeling, wenste de initiatiefnemer zijn voorbereidingskosten te declareren. Toen ontstonden er de nodige afstemming problemen omdat in de voorbereidende fase hierover geen ( schriftelijk ) vastgelegde afspraken waren gemaakt c.q. nergens stonden genotuleerd. Een fikse juridische claim werd door de initiatiefnemer in het vooruitzicht gesteld, waarbij o.a. ook de juridische ontbinding van de overeenkomst aan de orde zou worden gesteld.
Toen een claim werd verwacht werd in dit dossier “witte rook” gemeld !
Vrij vertaald werd door het college aangegeven dat de zaak tussen initiatiefnemer Arno Geul en de gemeente Helmond, via een constructief gesprek en met gesloten beurzen, was afgedaan. Er werd afscheid van elkaar genomen, iedereen “nam zijn verlies“ en het dossier kon nu worden gesloten.
Een zucht van verlichting werd gehoord.
Echter recent is vanuit een serieus te nemen bron, die bij ondergetekende bekend is, vernomen dat de gemeente Helmond aan de initiatiefnemer toch een bedrag van € 150.000,00 ter beschikking is gesteld.
M.a.w. in die “gesloten beurs” werd toch een schikkingsbedrag meegegeven !
Gezien bovenstaande willen wij u de volgende vragen voorleggen:

  1. Zijn de afrondende besprekingen, waarin de afspraak werd gemaakt om met “gesloten beurzen” afscheid van elkaar te nemen en mogelijk vastgelegd in een gezamenlijk ondertekend document, beschikbaar?
  2. Is vanuit de gemeentelijke bancaire transacties of kasstromen, door bijv. interne controller of Rekenkamer commissieleden te achterhalen c.q. te initiëren of vernoemd schikkingsbedrag direct of indirect aan initiatiefnemer ter betaling is gesteld?
  3. Bent u bereid om, indien gewenst en/of op initiatief van de gemeenteraad, mee te werken aan een diepgaand onderzoek waarbij mogelijk het totale dossier Xperience World zou worden meegenomen?

Ter afsluiting de volgende opmerking.
Wij als fractie Helmond Aktief zijn absoluut niet op jacht om personen, ook niet in politieke zin, te willen beschadigen. Echter de ontvangen informatie heeft ons wel geïntrigeerd om op zoek te gaan naar de werkelijke gang van zaken binnen dit dossier en met name de afhandeling hiervan.