4reacties

Q&A: payrollconstructie bij de gemeente

Mohammed Chahim, Roy Boermeester en Mirjam van der Pijl van de PvdA stelden vanavond  schriftelijke vragen aan het college van burgemeester en wethouders over payrolling. Vandaag hieronder hun 8 vragen (Questions) voorafgegaan door hun volledige inleiding. Zodra de antwoorden (Answers) van B&W bekend zijn, plaatsen we die ook in zijn geheel in de reacties hieronder.

85% Van de Nederlandse gemeenten werkt met payrollers. Dit is een verkeerde ontwikkeling. De PvdA maakt zich hard om bij de rijksoverheid payrollconstructies uit te bannen, lokaal zouden wij dit ook moeten doen. De PvdA fractie heeft daarom de volgende vragen:

  1. Behoort onze gemeente bij de 85% van het aantal Nederlandse gemeenten dat gebruikt maakt van de payrollconstructie? Zie http://nos.nl/artikel/2040059-groei-payrolling-bij-gemeenten-ongewenst.html
  2. Zo ja, om hoeveel mensen gaat dit precies?
  3. Hoeveel mensen die op basis van een payrolling contract voor de gemeente werken verrichten naar oordeel van het college structureel werk?
  4. Is het college van plan deze mensen binnen afzienbare tijd in vaste dienst te nemen?
  5. Is het college van plan om de payrollconstructie af te bouwen, zo ja binnen welke termijn en zo nee, waarom niet.
  6. Deelt het college de opvatting van de PvdA-fractie dat de nieuwe taken op het gebied van de decentralisaties structurele taken zijn en dus verricht moeten worden vanuit vaste dienstverbanden bij de betreffende werkgever.
  7. Worden er met bedrijven en deelnemingen waarin de gemeente participeert of een aandeel heeft, afspraken gemaakt over het afbouwen van payrollconstructies?
  8. Neemt de gemeente in het aanbestedingsbeleid op dat bedrijven die meedingen naar opdrachten van onze gemeente geen gebruik mogen maken van payrollconstructies?