3reacties

Q&A Voortbestaan kermis Brouwhuis

Michael Rieter van Helder Helmond stelde zojuist schriftelijke vragen aan het college van burgemeester en wethouders over het voortbestaan van de kermis van Brouwhuis.
Vandaag hieronder zijn vragen (Questions) voorafgegaan door zijn inleiding. Zodra de antwoorden (Answers) van het college bekend zijn, plaatsen we die in zijn geheel in de reacties.

Het voortbestaan van de kermis van Brouwhuis wordt bedreigd. Met name de tegenvallende inkomsten zouden daarvan de oorzaak zijn. Helder Helmond beschouwt de kermis als een stukje cultuur van en voor Brouwhuis. En we weten dat cultuur vaak geld kost of mag kosten. Alle culturele evenementen krijgen wel op de een of andere manier subsidie. En we leggen jaarlijks heel veel geld bij het Speelhuis, de bibliotheek, het Kunstkwartier, het gemeentemuseum, etc. Dat verdient ons inziens ook de kermis in Brouwhuis. De kermis is in het oude dorp wel een echt sociaal gebeuren; een ontmoetingsplek bij uitstek. Het pleintje wordt volop benut en de kermis is goed voor de samenhang in de wijk. Niet alleen bij de allerkleinsten maar ook bij ouders, grootouders en de jeugd. Die laatste groep zoekt dan ook beide café’s op, waar soms een bandje speelt. Helder Helmond denkt dat het daarom goed zou zijn dat in het nieuwere deel van Brouwhuis de kermis en het belang ervan voor de gemeenschap bekender gemaakt zou moeten worden. De winkeliersvereniging zou weer samen met de kermis acties kunnen houden? Misschien is het een idee om er een jaarlijkse nostalgische kermis van te maken? Dat zou misschien kunnen in samenwerking met de carnavals- en andere verenigingen in Brouwhuis? Daarnaast kunnen wellicht de staanplaatsen aantrekkelijker worden gemaakt? Misschien is een experiment met gratis staanplaats, waarbij wél de stroom wordt betaald, een optie? Is aanpassing van de ritprijzen een optie?
Wij vertrouwen erop met onze suggesties een bijdrage te hebben geleverd aan het behoud van de kermis voor Brouwhuis. Wij zijn dan ook benieuwd naar uw antwoord.