61reacties

Rieter: Helmond, voldoe je tegenprestatie!

Het blijft een lastig vraagstuk: hoe gaan we om met ‘mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt’. De populatie is zeer divers: mensen met een (lichte) verstandelijke beperking, met schulden, met psychische problemen of de zogenoemde ‘klassieke’ bijstandsgerechtigden. Niet al die mensen zijn geschikt voor de (reguliere) arbeidsmarkt, maar een deel wel en dat wil je, mede in hun eigen belang, ook benutten. In 2015 werd voor deze doelgroep de participatiewet in het leven geroepen. De gedachte is dat iemand die een bijstandsuitkering krijgt iets terug moet doen voor de samenleving. Die verplichting zou moeten bestaan in de vorm van een formele tegenprestatie. Als Helder Helmond zijn we het hiermee eens! In hoeverre houdt Helmond zich daaraan?

Vorige week concludeerde het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) in een uitgebreide evaluatie dat de participatiewet niet of nauwelijks haar doelen heeft behaald. Een van de grootste belemmeringen is dat gemeenten wel veel geld krijgen voor inkomensondersteuning, maar weinig geld om mensen naar werk of participatie te begeleiden. Al snel onderstreepte Senzer-directeur Van Limpt dat dit gelukkig niet gold voor onze regio en dat hier juist wel de juiste keuzes worden gemaakt: ‘’In Helmond en de Peel is de participatiewet zeker niet mislukt’’. Het opnieuw keuren van mensen die langdurig in de bijstand zitten is bijna afgerond. Het is opvallend dat maar 8 procent hiervan regulier werk zou moeten kunnen vinden.

Niet alleen Van Limpt is positief. Het ministerie is onder de indruk van de inspanningen in Helmond en de Peel en noemt het: ‘’één van de betere plannen’’. Staatssecretaris Van Ark schrijft in haar brief aan de gemeente dat Helmond en de Peelgemeenten dit jaar in totaal een miljoen euro tegemoetzien vanuit het rijk om meer mensen aan het werk te krijgen. In 2020 kan dat nog eens een miljoen euro worden. Voorwaarde is wel dat de betrokken gemeentes hun plannen goed uitvoeren. Oftewel onze gemeente moet zelf ook aan een tegenprestatie voldoen. Als Helder Helmond vinden we dit meer dan terecht!

Er moet goed gewaakt worden dat deze kans geen valkuil gaat worden. Natuurlijk mooi de complimenten, maar het is essentieel dat Helmond en haar regio gaat doorpakken. In plaats van een vrijblijvend aanbod moet de gemeente mensen een passend aanbod bieden voor een tegenprestatie. Dit klinkt heftig maar volgens de staatssecretaris kan dat ook door het doen van een cursus, mantelzorg of vrijwilligerswerk. Er ligt een kans om hierin koploper te worden. Helmond, voldoe je tegenprestatie en pak deze kans.

Martijn Rieter
Raadslid Helder Helmond