195reacties

Rieter: Meer betalen en minder afvalservice?

Vorige week hadden we als gemeenteraad een informatieve raadsbijeenkomst. Deze avond stond in het teken van 80 dagen Corona in Helmond. Het college kwam met een toelichting van het corona-beleid wat de afgelopen periode is doorgevoerd. Daarna kregen alle fracties de gelegenheid voor eigen inbreng en reactie op dit getoonde beleid. Het college vreest op financieel gebied voor een grotere kloof in de stad.

Als Helder Helmond waren we erg benieuwd naar de herprioritering van de verschillende portefeuilles. Welk stadsdossier krijgt voorrang en in welk tempo wordt dit behandeld tijdens de crisis? We hebben namelijk afgesproken dat we in deze onzekere tijden beleids-arm gaan opereren. In plaats daarvan zien we dat bij majeure projecten haast wordt gemaakt. Zoveel haast dat het horen van de inwoners naar achteren wordt geschoven. Dat blijkt bij de aanpak van het Huis voor de Stad en bij de Verkeersvisie, maar ook het horen van inwoners bij het Afvalbeleid riep bij ons vraagtekens op. Zo vreest Helder Helmond naast een financiële kloof ook voor een democratische kloof met de stad. De mening van de inwoners vinden we immers essentieel.

De gemeenteraad was dezelfde week ook bij elkaar om in gesprek te gaan over het Helmondse afvalbeleid. Afgelopen jaren is er volop ingezet op service. Omdat dit onvoldoende progressie heeft geboekt is er volgens het college een trendbreuk nodig. Hierdoor is Helmond o.a. voornemens om minder service te bieden door het invoeren van een prijsprikkel (betalen per volume of aanbod container) en het verlagen van de inzamelfrequentie van restafval. In de hoop dat de Helmonder beter afval gaat scheiden.

Helder Helmond maakt zich zorgen over deze aanpak en denkt dat het aantal dumpingen en bijplaatsingen flink zal toenemen. Een dag voor deze opiniecommissie concludeerde het college dat het aantal afvaldumpingen al is verdubbeld. Deze afvaldumpingen brengen vele kosten met zich mee. In het totaalbeeld wat nu wordt voorgeschoteld worden deze kosten niet meegenomen. Er wordt in het voorstel aangegeven dat de varianten kostenneutraal dan wel licht dalen ten opzichte het huidige beleid. Dit geeft dus een vertekend beeld.

Helder Helmond zoekt naar oplossingen die niet belastend zijn voor de inwoners zelf en wil graag de service behouden. We zijn daarom positief dat de GFT-container vaker wordt geleegd en goedkoper wordt. Daarnaast zijn we tevreden dat de al doorgevoerde maatregelen bij de milieustraat tot resultaat leiden. We wachten het nieuwe totaalbeeld af en willen daarom het huidige voorstel temporiseren. Nu overhaast een trendbreuk toepassen is voor ons geen must.

Martijn Rieter
Raadslid Helder Helmond

In de reacties hieronder staan updates van de weblog.