20reacties

Rieter: Prioriteiten politie nog actueel?

De afgelopen weken is het weer flink raak in Helmond. Berovingen, steekpartijen, autobranden, overvallen en zware mishandelingen in het centrum. En dan heb ik het nog niet eens over de incidenten met oud en nieuw, de drugscriminaliteit in de wijken of de schietpartijen van verleden jaar. Het is daardoor niet vreemd dat het veiligheidsgevoel bij de Helmonder zo laag is. De druk op de politiecapaciteit wordt steeds groter en heeft zijn maximum bereikt. Dit kwam begin deze maand ook duidelijk naar voren tijdens ons ‘”Buurtcafé Helder Helmond”. In de Fonkel spraken we met Helmonders uit de binnenstad over voornamelijk veiligheid en drugscriminaliteit in Helmond. ‘’Het is 5 voor 12, er moet nu echt wat gebeuren’’, en: ‘’Politie zien we hier nauwelijks, aangiftes worden niet in behandeling genomen’’, waren een aantal zeer rake opmerkingen. Helder Helmond maakt zich daardoor zorgen over de preventieve werking van de politie.

En wat blijkt nu? In plaats van meer politie voorspelt onze burgemeester dat de politie-inzet nog minder zal gaan worden. Agenten worden minder zichtbaar op straat en de doorlooptijd van politieonderzoek zal toenemen. De productiviteit binnen de opsporing en de aanpak van ondermijning zullen hierdoor nog meer onder druk komen te staan. Het contrast was groot toen ik afgelopen vrijdag met Helmond Sport naar de uitwedstrijd bij FC Eindhoven ging kijken. Deze altijd beladen derby verliep ook dit jaar niet vlekkeloos. Halverwege de tweede helft ontstonden schermutselingen toen een aantal Helmondse fans zich door de Eindhovense aanhang liet provoceren. Daarbij raakte een agent lichtgewond toen hij door een rondvliegend stoeltje werd geraakt. Na de wedstrijd bij terugkomst op De Braak stonden zeker 50 politieagenten en de Mobiele Eenheid de bussen op te wachten. Het leek wel alsof we in een of ander oorlogsgebied waren beland, de hoeveelheid agenten en hoe ze tekeergingen. Natuurlijk was het meer dan logisch dat de politie de dader wilde opsporen. Geweld tegen de politie is onacceptabel en moet hard gestraft worden. Maar hetzelfde geldt ook voor geweld van politie tegen onschuldige supporters.

Eén ding staat vast. Zoveel politiecapaciteit was overdreven om deze raddraaier in te rekenen. Zeker als je weet dat de druk op de politiecapaciteit al zo immens is. Al die manuren die de politie efficiënter kon invullen, om maar te zwijgen over het kapitaal wat dit allemaal heeft gekost. De zorg voor de openbare orde en veiligheid is één van de voornaamste taken van de overheid. De lokale driehoek beslist hoeveel politiecapaciteit naar handhaving van de openbare orde of naar de opsporing gaat. Bij deze afweging afgelopen vrijdag lijken er onomstotelijk fouten te zijn gemaakt. Helder Helmond is van mening dat de lokale prioriteiten van de politie grondig onder de loep mogen worden genomen. Wordt vervolgd!

Martijn Rieter
Raadslid Helder Helmond