30reacties

Rieter: Referendum de oplossing?

Het is maart 2020. De raadsperiode is daarmee precies op de helft. Twee jaar geleden in maart waren namelijk de gemeenteraadsverkiezingen in Helmond. U weet wel, die verkiezingen waar Helmond de laagste opkomst behaalde van heel Nederland. Slechts 42,1 procent in vergelijking met een landelijk gemiddelde wat op ongeveer 55 procent bleef steken. Natuurlijk niet iets om trots op te zijn. In de twee jaar dat ik nu in de raad zit voor Helder Helmond is me ook opgevallen dat weinig inwoners direct betrokken zijn bij de lokale politiek. Door weinig vertrouwen in de besluitvorming keerden veel inwoners zich af van de Helmondse politiek. Natuurlijk is de steeds groter wordende kloof tussen politiek en kiezer een landelijke trend. Maar dat maakt de situatie in Helmond niet minder zorgelijk.

Onze democratie kent veel sterke punten maar heeft ook een zwakke plek. Als gevolg van de coalitiepolitiek en het eeuwige zoeken naar meerderheden wordt met enige regelmaat beleid gemaakt waarvoor feitelijk geen bestuurlijke meerderheid bestaat. Laat staan een meerderheid onder de kiezers. Dat hoort bij het politieke spel, maar als kiezers niet tussentijds aan bod komen draagt het wel bij aan hun vervreemding van de democratie. Dat speelt eveneens bij actuele ontwikkelingen. Soms dient zich door omstandigheden beleid aan waarover het in de campagne niet of nauwelijks is gegaan. Het nieuwe huis voor de stad is hier een actueel voorbeeld van. Voortdurend dreigt dan een gapend gat tussen de opinie van het Helmondse gemeentebestuur en die in de stad. Het referendum is de meest logische oplossing om dat gevoel van verlatenheid weg te nemen.

Helder Helmond is van mening dat iedere Helmonder prima in staat is om een mening te vormen over allerlei kwesties die onze gemeente betreffen. Daarom niet alleen eens in de vier jaar de mogelijkheid om een stem uit te brengen bij verkiezingen, maar ook bij referenda. Daarom willen we gaan onderzoeken of een referendumverordening van toegevoegde waarde kan zijn voor de lokale Helmondse politiek. Het zal zeker geen bindend referendum worden, want dit is niet mogelijk volgens de grondwet. In plaats daarvan is een raadgevend, adviserend referendum meer passend. Het referendum als een middel voor inwoners van Helmond om meer grip te krijgen op de politiek, meer betrokken te raken bij de besluiten en hopelijk wat meer vertrouwen te krijgen in een sterkere lokale democratie. Zoveel vertrouwen zodat er in maart 2022 weer meer mensen naar de stembus gaan.

Martijn Rieter
Raadslid Helder Helmond