4reacties

Ruim 25 spookbewoners in 7 panden betrapt

Bij een controle gisteren in de Helmondse Binnenstad, bleken in verschillende panden meer dan 25 mensen te wonen die niet ingeschreven zijn bij de gemeente. In 1 woning bleek de zolder zeer brandgevaarlijk. De mensen die er sliepen zijn meteen elders ondergebracht. De zolder is direct met bestuursdwang gesloten. Er volgt verder onderzoek naar de woon- en arbeidsomstandigheden van alle aangetroffen mensen.

Verder werd bij een onderneming 10 kilo illegale waterpijptabak door de douane in beslag genomen en door de politie een op een vuurwapen lijkend voorwerp meegenomen voor verder onderzoek.
In totaal werden door verschillende organisaties 7 panden gecontroleerd. Daarbij werd onder andere onderzoek gedaan naar spookbewoning. Spookbewoning betekent het oneigenlijk gebruik maken van woningen, bijvoorbeeld voor illegale huisvesting of voor opslag van gestolen goederen, drugs of wapens. Vaak gebeurt dit in een pand waar op papier niemand woont. Vandaar de term spookbewoning. De controle op spookbewoning maakt onderdeel uit van een bredere aanpak van spookbewoning. Hiervoor worden op verschillende locaties in Zuid-Nederland controles gehouden door gemeenten, politie en Openbaar Ministerie.
Gisterenavond was er ook een kleinschalige verkeerscontrole van politie en Belastingdienst. Daarbij heeft de Belastingdienst voor zo’n 2.600 euro aan openstaande belastingen geïnd en werden 4 naheffingen opgelegd voor niet betaalde motorrijtuigenbelasting. Ook schreef de politie diverse bekeuringen uit aan automobilisten, fietsers en scooterrijders onder meer voor het rijden zonder rijbewijs en voor het opvoeren van scooters.
Er is ook gecontroleerd op de naleving van het verbod op verkoop van alcohol na 20.00 uur. Alle bezochte supermarkten in de binnenstad hielden zich aan de regels.
Bij deze controle van gisteren ter bevordering van een veilige en leefbare Binnenstad waren politie, Vreemdelingendienst (AVIM), Belastingdienst, Openbaar Ministerie, douane en de gemeente betrokken. Alle controles werden uitgevoerd met inachtneming van de RIVM-richtlijnen vanwege het coronavirus.