9reacties

Van den Bogaard: bewogen weken

De afgelopen weken heeft het Coronavirus veel zaken noodgedwongen stilgelegd. Denk bijvoorbeeld aan de horeca, sportwedstrijden en cultuur. Ook in de Helmondse politiek lag de besluitvorming voor een groot deel stil. We hebben inmiddels in april de eerste digitale raadsvergadering gehad en hebben op 12 mei de eerste commissievergadering die live gestreamd zal worden. Op 19 mei bespreekt de gemeenteraad de gevolgen van de Coronacrisis voor Helmond, maar het is nu al duidelijk dat de economische gevolgen voor Helmond groot zijn.

Ondanks deze crisis werd afgelopen donderdag bekend gemaakt dat er een nieuwe coalitie in Brabant is gevormd. Voor het eerst in de geschiedenis zal ook Forum voor Democratie in het provinciebestuur plaatsnemen. De coalitie bestaat verder uit de VVD, het CDA en Lokaal Brabant. Vanwege de grote verdeeldheid binnen de CDA-achterban over de samenwerking met Forum voor Democratie, heeft de partij een enquête onder de leden gehouden. Daaruit bleek dat maar een krappe meerderheid (56%) voor de coalitie was. Het is de vraag of zo’n wankele basis met ook maar 1 zetel meerderheid in Provinciale Staten een gezonde basis voor deze onzekere toekomst is. Daarnaast zitten we nu midden in een gigantische crisis waarbij het belangrijk is dat er ervaren en ingewerkte bestuurders zitten. De provincie speelt bijvoorbeeld een grote rol als het gaat om het natuur- en landbouwbeleid, waar de komende jaren belangrijke beslissingen genomen worden, ook voor Helmond.

Zo hebben we nog steeds te maken met een stikstofcrisis en is door de grote brand op de Deurnese Peel nogmaals benadrukt hoe kwetsbaar de natuur is. Verder blijkt uit onderzoek dat het Coronavirus een stuk harder toeslaat in gebieden met veel intensieve veehouderijen, zoals Oost-Brabant en Noord-Limburg. Het aantal coronadoden is in sommige gemeenten zelfs meer dan tien keer zo groot als in veel andere provincies. Er zijn aanwijzingen dat luchtkwaliteit een rol speelt. Het RIVM en universiteiten gaan verder onderzoek doen naar de mogelijke invloed van de intensieve veehouderij en luchtvervuiling op de impact die corona heeft op de gezondheid van mensen. De Wereldbank en de Vrije Universiteit van Amsterdam stellen in een net uitgebracht rapport dat er in elk geval een statistisch verband is tussen Covid-19 en de concentratie van fijnstof. De conclusie: wanneer de concentratie fijnstof met 20 procent stijgt, verdubbelt het aantal coronaslachtoffers in een gemeente bijna. Hier moeten de gemeente Helmond en andere overheden rekening mee houden en onze inwoners nog beter beschermen tegen luchtvervuiling. De bescherming van de volksgezondheid moet prioriteit krijgen; een mooie eerste opdracht voor het nieuwe provinciebestuur.

Jochem van den Bogaard
Raadslid D66 Helmond