4reacties

Van den Bogaard: stay strong Helmond

Het zijn bizarre en onzekere tijden. De wereld lijkt even stil te staan, ook in Helmond. Alle restaurants en cafés zijn op slot gegaan, verpleeghuizen zijn gesloten voor bezoekers, evenementen worden geannuleerd, scholen sluiten. Veel landelijke winkelketens sluiten, je mag elkaar geen hand of knuffel meer geven en we moeten 1,5 meter afstand houden. Dit alles vanwege het coronavirus dat over de wereld voor enorm veel slachtoffers zorgt. Het houdt iedereen bezig. Het voelt voor mij heel surrealistisch aan. Ik heb zoiets nog nooit meegemaakt. Ik weet niet meer waar ik goed aan doe: mag ik nog naar mijn ouders of naar mijn pasgeboren nichtje of moet ik thuis blijven?

Ondertussen bereiken mij al veel signalen van de impact die de coronacrisis heeft op de Helmondse samenleving. Het coronavirus raakt niet alleen de gezondheid van onze inwoners, maar heeft ook ingrijpende gevolgen voor veel ondernemers. Door de tijdelijke sluiting wordt o.a. de horeca hard getroffen. Het kabinet heeft gelukkig een stevig maatregelenpakket aangekondigd om de ondernemers enigszins te ontlasten, maar ook als gemeente hebben we hierin een rol. Zo is er een lokaal ondernemersloket geopend voor alle ondernemers. Via 140492 of [email protected] is deze bereikbaar. Daarnaast is uitstel van betaling mogelijk wat betreft de gemeentelijke belastingen. Ook wordt extra geld uitgetrokken voor laptops voor kinderen van minima, zodat zij tijdens de coronacrisis onderwijs op afstand kunnen volgen. Alle maatregelen die de gemeente genomen heeft om inwoners en ondernemers in onze stad te helpen zijn terug te vinden op www.helmond.nl/coronavirus.

Ondanks alle ellende zie je dat er ook hele mooie initiatieven naar boven komen in Helmond. Zo verzinnen Helmondse winkeliers en restaurants allerlei manieren om toch nog wat omzet te draaien, zoals thuisbezorgen of het opzetten van andere bedrijfsactiviteiten. Een ander mooi voorbeeld is de waardering die Helmond Sport-supporters hebben geuit aan het zorgpersoneel van het Elkerliek. ‘Als één kliek achter ons Elkerliek’ is de slagzin op één van de spandoeken. Verder hangt er een spandoek met de duidelijke boodschap ‘Stay strong Helmond’ aan de brug over de Traverse. Ook zie ik om mij heen dat mensen voor elkaar klaar staan en bijvoorbeeld boodschappen gaan doen voor de buurman op leeftijd. Dit laat zien dat we er voor elkaar zijn als het echt nodig is. Ik ben ervan overtuigd dat we deze crisis alleen samen kunnen overwinnen.

Ik wens alle Helmonders heel veel sterkte toe. Let op je gezondheid en op de mensen om je heen. 

Jochem van den Bogaard
Raadslid D66 Helmond