5reacties

Veel papier maar weinig blauw op straat (JC)

Bij u in de straat is ingebroken!” Met die tekst in vette letters begint een brief van de politie en de gemeente Helmond die ik onlangs in mijn brievenbus vond. Met de tips beter op te letten, verdachte situaties door te geven en liefst te filmen en mijn woning beter af te sluiten. Mijn gevoel van onveiligheid steeg meteen tot recordhoogte. Wat moet ik met zo’n paniekbrief?
Veiligheidsgevoel, veiligheidsmonitor, aanvalsplan(!) veiligheid, dynamisch uitvoeringsprogramma integrale veiligheid Peelland, veiligheidsinformatie-knooppunt, urban crime room, masterplan integrale veiligheid. Het is maar een greep uit de recente producties over veiligheid in onze stad. Veiligheid is big business en heeft onze taal inmiddels al ‘verrijkt’ met heel wat kretologie.

Intussen neemt het blauw op straat af, heeft de politie geld tekort, blijken juristen en rechters bepaald niet onkreukbaar, vermengen onder- en bovenwereld zich en kamp de politie met een gigantisch mislukte hervorming, ‘gesteund’ door (alweer!) gebrekkige informatie en communicatie techniek. Onder invloed van, ik zou bijna zeggen, fake news voelt de burger zich grosso modo steeds onveiliger, hoewel de cijfers dat zelden of nooit ondersteunen. Over cijfers gesproken: ook in Helmond zijn die nogal uiteenlopend. Om niet te zeggen onbetrouwbaar of op zijn minst incompleet.
Maar niet getreurd: alles komt goed met cameratoezicht! Dat hebben we onder andere in de Heistraat, Lambertushof en Haaglaan gezien, toch? Helaas. Camera’s zorgen voor wat zo mooi heet het waterbedeffect. Zodra ergens camera’s staan, verplaatst de onrust zich buiten beeld. Àls die beelden al zo goed zijn dat je daar iets mee kunt aanvangen.
De gemeente heeft daar half november wat nieuws op gevonden: een mobiel alarmsysteem voor Helmond-Oost en de Annawijk. Jean heeft via De weblog van Helmond navraag gedaan bij de gemeente maar kreeg zelfs via hen een, laat ik zeggen, klungelig antwoord over dat systeem. Ook mijn kennissen uit die genoemde wijken wisten totaal niet waar het over ging. Maar daar gaat ie dan: “Dit detectiesysteem registreert signalen die voorbij komen en staat tevens in contact met de politie,” aldus een persberichtje. Ook op navraag zegt de gemeente niet wát ze eigenlijk kopen. Het vervolg van het persbericht doet dan ook het ergste vrezen: “De inzet van het mobiel alarmsysteem is met name bedoeld voor bewustwording onder inwoners, om zelf preventieve maatregelen te treffen tegen woninginbraken.” Dat klink naar een echte ‘black box’. Bewustwording uit een kastje… De aap komt ook al vrij snel uit de mouw: “Het gaat vooral om het bredere verhaal. Helmond investeert met verschillende middelen in preventie woninginbraken en maakt connectie met innovatie,” krijgt De weblog als uitleg.
Met de eveneens gevraagde maar niet gekregen cijfers over het aantal inbraken in onze stad, kan ik alleen concluderen dat het de gemeente er vooral om gaat het beeld op te hangen dat ze goed bezig zijn. Of dat zoden aan de dijk zet, zal hopelijk in de toekomst eens daadwerkelijk blijken.

Was getekend,