Afgevoerd van de voorpagina

31reacties

EU selecteert Helmond voor klimaatmissie


De Europese Commissie heeft de combinatie Eindhoven-Helmond geselecteerd als 1 van de Europese steden voor de EU-missie voor 100 klimaatneutrale en slimme steden in 2030. Dat nieuws over de zogenoemde “stedenmissie” werd vandaag bekend gemaakt. Deze 100 steden uit alle 27 lidstaten gaan een voortrekkersrol vervullen op het gebied van vergroening. Net als de andere steden moet de combi Eindhoven-Helmond nu een ‘klimaatstadcontract’ opstellen met een algemeen plan voor het bereiken van klimaatneutraliteit en de daarbij behorende investeringsplannen. (meer…)

19reacties

Helmonds kampioenschap jeu-de-boulen


Gedurende de maand juni kan jong en oud in Helmond gratis meedoen aan het onofficiële Helmondse kampioenschap jeu-de-boulen. Op vrijdag 1 juni beginnen in diverse wijken/buurten de eerste jeu-de-boules-poulewedstrijden. Deze in totaal 32 wijkevenementen worden gespeeld op jeu-de-boulesbaan in Brandevoort, Apostelwijk, Stiphout, Warande, Houtsdonk, Helmond Noord, Dierdonk en Helmond Oost. (meer…)

24reacties

IJzerpoeder gaat 500 woningen verwarmen


Vanaf september krijgen 500 woningen in Helmond warmte van ijzerbrandstof. Bij warmtebedrijf Ennatuurlijk op het industrieterrein zijn ze al gestart met het bouwen voor een boiler van 1 megawatt waarin (niet gas of steenkolen maar) ijzerpoeder wordt verbrand. De 8 meter hoge boiler wordt toegevoegd aan het bestaande warmtenet waarmee 6500 huishoudens in de Rijpelberg, Brouwhuis en een deel van Helmond Oost worden voorzien van warmte. (meer…)

5reacties

Hart voor Minima stopt ermee


De stichting Hart voor Minima stopt aan het eind van deze maand met het uitdelen van voeding en andere producten. Zo’n 200 gezinnen maken gebruik van deze particuliere voedselbank aan de Evertsenstraat in Helmond Oost.
“We hebben gemerkt dat we onze doelstelling van het eerste uur niet meer kunnen waarborgen, waarbij we vers pakketten konden leveren aan onze leden. Dit komt omdat de producten, die we voorheen kregen van leveranciers, op een andere manier verwerkt worden. Producten die we wel krijgen zijn vaak minder gezond.” Dat is de reden van het besluit die Patrick en Miranda Verkoelen vanochtend op hun Facebook gaven. (meer…)

23reacties

Wereldrecord Langste Waslijn met sokken?


Vanmiddag om 12 uur hangt wethouder Erik de Vries op het Piet Blomplein een sok op. Niet zomaar een sok, die sok is het startsein van de poging om het wereldrecord Langste Waslijn met Sokken naar Helmond te halen.
Op het plein voor de paalwoningen worden dit weekend (als het goed gaat) namelijk ruim 100.000 sokken opgehangen aan naar schatting 8 kilometer waslijn. Die afstand zou ruim voldoende moeten zijn om het huidige Guinness World Record te verbreken. Dat record staat sinds 2014 op naam van Duitsland met 6.066 meter waslijn (met 69.152 sokken). Om de recordpoging te doen slagen, mag er tussen íedere opgehangen sok maximaal 1 centimeter zitten. (meer…)

9reacties

Mr. Jan Swinkels ⴕ


Iedereen weet wat een gentleman is en iedereen weet wat een Helmonder is. Toch zullen weinigen die begrippen aan elkaar koppelen. Maar voor wie hem kende was mr. Jan Swinkels every inch een Helmondse gentleman. Hij stierf 22 maart jl. op 96-jarige leeftijd en werd vier dagen later bijgezet in het familiegraf aan de Molenstraat. (meer…)

39reacties

De Houtsdonk gaat flink op de schop


Vorige week vrijdag tekende de gemeente Helmond en woningcorporatie woCom een intentieovereenkomst. Die overeenkomst geeft richting aan de samenwerking om te komen tot een gebiedsvisie voor Houtsdonk (Helmond West). De herontwikkeling van de HeBoMa-flats en de naastgelegen HVV-velden zijn daar onderdeel van. De huidige 170 appartementen van de flats, gebouwd in 1974, zijn op termijn aan vervanging toe zo liet de gemeente vandaag weten. (meer…)

42reacties

De opvang van de Oekraïense vluchtelingen


Een gedeelte van het leegstaande schoolgebouw van de Knip aan de Nachtegaallaan wordt klaargemaakt voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen. De locatie wordt ingericht voor 150 tot 200 personen. Helmond hoopt op korte termijn nog meer locaties te kunnen openen om vluchtelingen op te kunnen vangen.
Burgemeester Elly Blanksma: “De stad leeft ontzettend mee met de mensen in Oekraïne en de stroom vluchtelingen die op gang is gekomen. Het is hartverwarmend om te zien dat er van alle kanten initiatieven worden opgezet en dat de stad volop in beweging komt voor Oekraïne. Ik ben trots dat we zo snel met elkaar en de stad opvang kunnen verzorgen.” (meer…)

11reacties

Kanaalwater ipv gas bij stadsverwarming


Voor de Rijpelberg, Brouwhuis en een deel van Helmond Oost ontwikkelt Ennatuurlijk de grootste toepassing van aquathermie als warmtebron in de Benelux ooit. De bedoeling is om de centrale op aquathermie in 2025 operationeel te hebben draaien, zo laat het warmtebedrijf aan de weblog weten. De stadsverwarming voor circa 6500 woningen in die 3 wijken en een aantal bedrijven is nu nog volledig gasgestookt. Daar wil het bedrijf zo veel en snel mogelijk van af om zodoende minder CO2 uit te stoten. (meer…)

7reacties

Ons overmatig alcoholgebruik is gemiddeld


Helmonders drinken niet buitensporig veel alcohol. Tenminste als je dat afzet tegen de landelijke en provinciale cijfers. In onze stad drinken 6 op de 100 volwassen inwoners overmatig, dat komt overeen met Brabants (7) en landelijk gemiddelde (6)
Een overmatige drinker is een man die per week meer dan 21 glazen drinkt of een vrouw die er meer dan 14 per week nuttigt. Van de volwassen Helmonders drinkt 46% overigens geen alcohol of maximaal 1 glas per dag. (meer…)

5reacties

Na Helmond en Rotterdam ook in Toronto


In 1996 werd in Toronto in Canada een driedubbele paalwoning (Cube House) gebouwd. Wij wisten dat niet en werden daar deze week op gewezen. Dat opvallende bouwwerk in de grootste stad van Canada wordt sindsdien deels bewoond en deels als kantoor en muziekstudio gebruikt. Het pand staat sinds 2018 echter op de nominatie om te verdwijnen. Want toen werd de grond met het Cube House voor bijna 2 miljoen euro verkocht aan een projectontwikkelaar. (meer…)

12reacties

Dierenambulance stomverbaasd over VVD


Bestuur, bedrijfsvoering en vrijwilligers van de Stichting Dierenambulance / Dierenasiel Helmond e.o. zijn stomverbaasd en zelfs een beetje boos over het artikel VVD Helmond is dé partij voor dieren in het huis-aan-huisblad De Loop. Daarin stelt Joyce Willems-Kardol dat het slecht gesteld zou zijn met het dierenwelzijn in onze gemeente. De nummer 2 van de VVD-kieslijst beweert onder meer dat er in Helmond geen dierenwelzijnbeleid is, inwoners niet bekend zijn met de dierenopvang, de wettelijke taak niet wordt uitgevoerd en er geldinzamelingsacties zijn. (meer…)

20reacties

Foto’s van de stormschade vandaag


De storm Eunice trekt vanaf vanmiddag ook over onze stad en zorgde inmiddels voor de eerste stormschades. Op de eerste 2 foto’s zie je de Beatrixlaan in de Binnenstad, daaronder een afgebroken verkeerslicht op de Engelseweg op het industrieterrein. De vierde foto werd gemaakt in de Professor Dondersstraat in de wijk Warande waar de boom in de top afbrak.
Harrie Fotografie maakte de foto’s. Zodra we meer foto’s hebben, zetten we die er in de reacties hieronder bij. (meer…)

30reacties

19 Evenementen krijgen subsidie


Dit jaar gaf de gemeente aan 19 organisatoren een evenementensubsidie. Daarmee is 308.500 euro van de beschikbare 326.625 euro verdeeld. Hierdoor is er nog ruimte om aanvragen te honoreren die in de loop van het jaar worden ingediend. Mocht het zo zijn dat organisatoren besluiten om hun evenement geen doorgang te laten vinden, dan komt dat geld beschikbaar voor nieuwe aanvragen. (meer…)

“Helmond is een dapper stadje”


“Johan Cruijff was een winnaar maar geen kampioen. De Helmonder Willy van der Kuijlen was geen winnaar maar wel een kampioen”, aldus de 73-jarige Jef de Jager geboren in Mierlo-Hout. “Bij Johan Cruijff speelde het elftal in dienst van Johan Cruijff die hoofdzakelijk bezig was met zichzelf. Had hij in het belang van het team gedacht dan was het conflict met Willy van der Kuijlen en Jan van Beveren anders afgelopen. Waarschijnlijk was het Nederlands Elftal dan zowel Europees als Wereldkampioen geworden.” Hoewel hij onze Willy de beste schutter aller tijden vindt, heeft Jef niets met de collectieve rouw die ontstond nadat Mister PSV stierf. “Dat is geen rouwverwerking maar rouwopwekking, zoals tegenwoordig vaak aan de hand is.” (meer…)

15reacties

Diftar uitgesteld voor hoogbouwbewoners


Het invoeren van variabele afvaltarieven (Diftar) voor de bewoners van appartementen en flats wordt tenminste uitgesteld tot 2024. De oorspronkelijke planning van B&W was om die financiële prikkel om afval beter te scheiden volgend jaar voor de hoofdbouw in te voeren. Vorig jaar werd het Diftar-systeem voor de laagbouwwoningen in Helmond ingevoerd. 
De reden van dit uitstel is dat het eerdere plan om de bewoners pér complex hetzelfde afvaltarief te laten betalen is gesneuveld. (meer…)

28reacties

Veel schade straatmeubilair door vuurwerk


Het Helmondse straatmeubilair moest het flink ontgelden tijdens Oud op Nieuw. Door het vuurwerk gingen onder meer bushokjes, vuilnisbakken, verkeersborden en zelfs een dixi de vernieling in. Harrie Fotografie legde gisteren 7 schadegevallen vast op de gevoelige plaat. De eerste 2 foto’s maakte hij op de kruising van Rembrandtlaan en de Wethouder van Ebbenlaan, nummer 3, 4 , 5 en 6 bij de Weg door de Rijpel en de laatste op de Paulus Potterlaan. (meer…)

74reacties

FvD doet mee aan de raadsverkiezingen


Forum voor Democratie (FvD) neemt deel aan de gemeenteraadsverkiezingen in Helmond op 16 maart 2022. Dat maakte de partij van Thierry Baudet vanavond bekend. De partij zal in maart in nog 49 andere gemeenten meedoen. Welke Helmonders zich kandidaat stellen en wat het verkiezingsprogramma is, is nog niet bekend gemaakt.
In maart (zie de foto onderaan van Harrie Fotografie) en november bezocht de partijleider onze stad op de parkeerplaats van de Cacaofabriek met de zogeheten ‘vrijheidskaravaan’. (meer…)