11reacties

Binnenstad kleurt donkerrood op Kankeratlas

De diagnose longkanker komt in de Binnenstad 72% meer voor dan het gemiddelde van Nederland. Bewoners van de wijken Helmond Noord en Oost hebben ook vaker met deze dodelijkste kankersoort te maken (respectievelijk 29% en 28%). Terwijl Stiphout en een deel van Brandevoort (postcodegebied 5708) weer 20% lager scoren, zie de kaart onderaan. Voor geheel Helmond is het longkankerpercentage 17% hoger ten opzichte van het gemiddelde.

Met 11% wordt ook maagkanker vaker vastgesteld in Helmond. Lever- en galwegkanker komt met 24% juist minder voor dan het landelijk gemiddelde. 
Voor alle kankersoorten samen is nauwelijks variatie te zien tussen gebieden in Nederland, Helmond scoort 1% onder het gemiddelde.
Dit alles blijkt uit de Nederlandse Kankeratlas die vandaag werd gepubliceerd. Daarin verzamelde het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) alle diagnoses van 24 meest voorkomende kankersoorten over de periode van 2011 tot 2020. De percentages van de 23 andere kankerdiagnoses per postcodegebied zijn niet beschikbaar.
Let wel, de Kankeratlas is geen risico-indicator of je eerder kanker kunt krijgen als je in bepaalde gebieden, steden, dorpen of wijken woont. De atlas kijkt 10 jaar terug en signaleert hoeveel mensen in die tijd een vorm kanker hebben opgelopen. 
Uit hun overall analyse blijkt dat waar mensen relatief weinig te besteden hebben, longkanker vaker voorkomt dan in rijkere gebieden. Dit komt volgens dit onafhankelijk kennisinstituut vooral door verschillen in rookgedrag.
De 3 wijken Binnenstad, Helmond Noord en Oost behoren tot de 4 kwetsbare Helmondse wijken. Om de gezondheid in de meest kwetsbare wijken te verbeteren, werd.in december 2020 het Helmonds Preventieakkoord (pdf) getekend  Een rookvrij Helmond is 1 van de 3 ambities van dat akkoord.