11reacties

De Cacaofabriek verbiedt ‘Allah’-kunstwerk

De Cacaofabriek heeft een niet-bestaand kunstwerk van de Bredase beeldend kunstenaar Jordy Koevoets op voorhand verboden. Koevoets wilde met dat kunstwerk het verbod op het afbeelden van Allah ter discussie stellen. Dit wilde hij doen door een imaginair beeld op te roepen van Allah middels een korte, bewust niet beledigende tekst, zo liet hij weten via zijn persbericht (pdf). Volgens Koevoets was de kunstcommissie in eerste instantie zeer enthousiast over dit conceptuele ‘Allah’-kunstwerk. Vanwege de mogelijke gevaren werd het idee voorgelegd aan Jochem Otten, de directeur van De Cacaofabriek. Tot groot ongenoegen van Koevoets reageerde de directeur minder positief in zijn afwijzingstekst:

De Cacaofabriek is een gesubsidieerde organisatie met als opdracht om er als cultuurtempel voor iedereen te zijn. Daarom werken we momenteel aan ideeën en plannen om doelgroepen die we nog minder zien, zoals moslims, beter te verbinden met De Cacaofabriek. Het zou mooi zijn als De Cacaofabriek ook voor hen meer een ontmoetingsplek zou worden. (…) We doen dit vanuit de overtuiging dat mengen van mensen en mengen van verschillende culturen uiteindelijk de enige sleutel is tot een inclusieve samenleving. Waar we aan de ene kant bezig zijn om die doelgroep naar De Cacaofabriek te halen zou dit tekstwerk juist een tegenovergesteld effect teweeg (kunnen) brengen.

In 2016 verbood het Amsterdamse vervoersbedrijf GVB een kunstwerk van Koevoets in een metrostation in de hoofdstad. Dat betrof een ‘rouwhoek’ voor Albert Verlinde waarmee een statement werd gemaakt tegen de roddeljournalistiek, zie deze foto.