22reacties

Discriminatie bij café de Vlegel

Café de Vlegel aan de Kasteellaan in helmond

Een man is buiten gezet bij café de Vlegel omdat …….  zijn haar te lang is!
De man in kwestie meldt ons het volgende:"Zaterdagavond 6 juni zijn wij zoals bijna ieder weekend met een gezellig groepje mannen en vrouwen uit op het Havenplein. Wij gaan altijd naar De Kapper en later op de avond naar café de Vlegel aan de Kasteellaan. Zo ook deze zaterdag. Nadat het rustiger werd bij cafeeke de Kapper, besluiten we om naar De Vlegel te gaan.
We zitten net met z’n allen, hebben iets te drinken besteld, als er plotseling 2 uitsmijters op mij af komen gelopen met het verzoek om te vertrekken. Hoogst verbaasd vraag ik hun uiteraard naar de reden hiervan. Ik kom namelijk al jaren in De Vlegel. Er werd mij toen dus gewoon glashard in m’n gezicht gezegd dat mijn haren te lang waren en de eigenaar, Jos Wijnen, dit niet wenste.Ik verzocht hun toen om dan de eigenaar er bij te halen want ik vind dit ronduit schandalig. Jos Wijnen was er niet maar volgens de uitsmijters waren dit hun instructies voor het (nieuwe?) deurbeleid. Zelfs het personeel achter de bar, die ik ook ken, stond met hun mond open te kijken. De uitsmijters zelf vonden het ook heel vervelend, althans dat zeiden ze, maar het was hun opdracht om de regels te handhaven.Nu ben ik echt geen herrieschopper of iets dergelijks en je kunt overal navragen dat ik puur voor de gezelligheid kom en men nooit overlast van mij heeft. Ik vraag me nu dus af wat ik hiertegen kan doen want ik wil dit niet over mijn kant laten gaan."
Aldus de 45-jarige Wim Meijer met zwart schouderlang haar, die ook nog vertelt ter plekke van een politieagent te horen hebben gekregen 'dat hij maar een klacht met indienen.'
Dat laatste klopt min of meer. Eigenaar Jos Wijnen van De Vlegel is niet voor uitleg bereikbaar. Het verhaal wekt wel verbazing bij andere caféhouders rond de Kanaalzone. Na diverse problemen is het volgens hen de laatste jaren veel rustiger geworden in het uitgaansgebied, juist door het inzetten van onder meer beveiligingspersoneel.
De beveiliging rond het Havenplein is in handen van Network Protection Beveiligingsdiensten BV uit Helmond. Directeur-eigenaar Hans Donkers zegt in ieder geval niets te weten van een nieuw deurbeleid bij De Vlegel. Wat hem betreft is het probleem ook niet zo groot: er zijn voor dit soort gevallen diverse mogelijkheden om te klagen of de zaak uit te praten. Dat kan rechtsreeks bij hem onder telefoonnummer 56 42 56, of via Peter van den Heuvel, voorzitter van de Horecavereniging Havenplein. En dan kan in Helmond ook nog via politie of gemeente geklaagd worden. In alle gevallen zullen klager, beveiligingsdienst en de café-eigenaar gedrieën rond de tafel gaan zitten om de zaak uit te praten.