2reacties

Draaiorgels tot 2016 in Gaviolizaal

foto's: Wim vd BroekHet College van B&W heeft besloten om het beheer en exploitatie van de gemeentelijke collectie draaiorgels tot 1 januari 2016 over te dragen aan de Stichting Draaiorgels Helmond. Tot die tijd worden de orgels tentoongesteld in de Gaviolizaal. De stichting krijgt daarvoor 17.000 euro exploitatiesubsidie, naast een bijdrage in de huur van 43.000 euro. Voor het wegwerken van onderhoudsachterstand aan de instrumenten is aanvullend een eenmalige investering van 100.000 euro nodig. Hiermee voert het College de wens van de Helmondse gemeenteraad uit om de draaiorgels in Helmond te houden.

De tijd tot 1 januari 2016 wordt gebruikt om, met de opgedane ervaring, een voorstel te maken voor een definitieve oplossing. Omdat er flink gaat worden bezuinigd bij de gemeente vindt het College het niet gepast om nu al een besluit voor meerdere jaren te nemen. Daarnaast moet er ook nog een besluit worden genomen over de precieze toekomst van de Gaviolizaal in de Torenstraat. Het voorstel voor de structurele oplossing zal besproken worden met betrokken partijen.
Vorige jaar hield Nathalie van der Zanden (toen nog SP-raadslid, nu 1 van de wethouders) nog een vurig pleidooi getiteld ‘Helmond moet draaiorgels behouden!’ op de weblog. Daarop kwamen veel reacties.