31reacties

EU selecteert Helmond voor klimaatmissie

De Europese Commissie heeft de combinatie Eindhoven-Helmond geselecteerd als 1 van de Europese steden voor de EU-missie voor 100 klimaatneutrale en slimme steden in 2030. Dat nieuws over de zogenoemde “stedenmissie” werd vandaag bekend gemaakt. Deze 100 steden uit alle 27 lidstaten gaan een voortrekkersrol vervullen op het gebied van vergroening. Net als de andere steden moet de combi Eindhoven-Helmond nu een ‘klimaatstadcontract’ opstellen met een algemeen plan voor het bereiken van klimaatneutraliteit en de daarbij behorende investeringsplannen.

De stedenmissie krijgt voor dit en volgend jaar een envelop met in totaal 360 miljoen euro ter beschikking om de innovatietrajecten naar klimaatneutraliteit in 2030 op te starten. De maatregelen op het gebied van onderzoek en innovatie moeten gaan zorgen voor schone mobiliteit, energie-efficiëntie, groene stadsplanning en de mogelijkheid bieden gezamenlijke initiatieven te ontwikkelen en de samenwerking met andere EU-programma’s te intensiveren. Behalve van de 360 miljoen, kunnen de steden onder meer ook profiteren van op maat gesneden advies, extra financieringsmogelijkheden en de mogelijkheid om zich bij grote innovatieacties en proefprojecten aan te sluiten. De missie voorziet ook in netwerkmogelijkheden, de uitwisseling van beste praktijken tussen steden en steun om burgers bij de missie te betrekken.
Tot 1 februari konden Europese steden van minimaal 50.000 inwoners zich kandidaat stellen voor deze stedenmissie. In totaal 377 steden meldden zich om mee te doen. In de vandaag geselecteerde 100 EU-steden (zie de afbeelding links) woont 12% van de bevolking van de EU. De Europese Commissie: “In onze stedelijke gebieden woont 75% van de EU-burgers. Wereldwijd zijn stedelijke gebieden goed voor meer dan 65% van het energieverbruik en voor ruim 70% van de uitstoot van CO2. Het is daarom belangrijk dat steden als ecosystemen voor experimenten en innovatie fungeren om alle anderen te helpen bij hun transitie naar klimaatneutraliteit tegen 2050.”
Mohammed Chahim, de Helmonder in het Europees Parlement met onder meer klimaat, energie en technologie in zijn portefeuille: “Heel mooi dat Helmond is geselecteerd als 1 van de 100 slimme steden (smart cities) om klimaatneutraal te worden voor 2030. Initiatieven in deze steden die bijdragen aan deze 2 thema’s kunnen gemakkelijker in aanmerking komen voor Europese subsidies. Ook zal het Helmond aantrekkelijker maken voor investeerders en (toekomstige) bewoners. Heel goed dus voor de ontwikkeling van Helmond.”
Frans Timmermans, uitvoerend vicevoorzitter voor de Europese Green Deal, benadrukt de voortrekkersrol die steden spelen in de strijd tegen de klimaatcrisis. “Of het nu gaat om het vergroenen van stedelijke ruimten, de strijd tegen luchtverontreiniging, het verminderen van het energieverbruik in gebouwen of het bevorderen van schone mobiliteit: steden nemen vaak het voortouw bij de veranderingen die Europa nodig heeft om onze transitie naar klimaatneutraliteit tot een goed einde te brengen. Mijn felicitaties aan de vandaag geselecteerde steden. Ik kijk uit naar de oplossingen die jullie zullen ontwikkelen om jullie inwoners en bedrijven naar een groenere toekomst te leiden.”

In de reacties hieronder staat een update.