11reacties

‘Aanpak bedreigers burgemeesters te soft’

Politie en justitie moeten meer tijd steken in het oppakken van mensen die burgemeesters bedreigen. Dat zegt onze vorige burgemeester Fons Jacobs in het Leidsch Dagblad. “Er wordt veel te weinig geïnvesteerd in het oplossen van intimidatiezaken. Als dan ook nog de straffen te laag zijn, zal een crimineel sneller geneigd zijn om bedreigingen te uiten.”
De 67-jarige Jacobs ziet een stijging van het aantal intimidaties van burgemeester en wethouders en vindt dat zorgelijk. Het overgrote deel van de burgemeesters zou wel eens bedreigd zijn. Na doodsbedreigingen uit de onderwereld werd hij zelf in 2010/2011 zo’n 9 maanden net zo streng bewaakt als Wilders. In die tijd dook hij zelfs 3 weken onder in Turkije.

In het tv-programma EenVandaag zei de oud-burgemeester in juni dat hij zich achteraf realiseert dat hij als burgemeester na die tijd soms andere besluiten had genomen als hij vrij had kunnen opereren.
Ook recent hadden de burgemeesters van Kerkrade, Haarlem en Rucphen te maken met zware bedreigingen. Gemeenten en daarmee hun burgemeesters kregen deze eeuw een grote rol bij een aanpak van de georganiseerde misdaad. Vooral bij het tegengaan van vermenging van de onder- in de bovenwereld. En dat kregen burgemeesters op hun boterham.